Shutterstock

Inside Melk

Nederlandse aanvoer melk houdt groei vast

14 December 2020 - Wouter Baan

De Nederlandse melkaanvoer lag in november nipt boven het niveau van vorig jaar. De vetgehaltes in de melk zijn wel wat lager. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkaanvoer bedroeg afgelopen maand 1,101 miljoen ton, dit komt neer op een een toename van 0,43% tegenover november 2019. De vetgehaltes in de melk liggen wel wat lager, namelijk 4,53% tegenover 4,57% vorig jaar. Ondanks het hogere volume ligt de vetproductie iets lager met in november 49.876 ton tegenover 50.117 in 2019.

De dagproductie bedroeg vorige maand 36.716 ton tegenover 36.584 ton in oktober. Daarmee zit er een langzame stijging in de seizoensmatige productie.

Ruim 1% groei in 2020
In augustus dook de melkproductie kortstondig onder het niveau van vorig jaar, dat kwam door de extreme hitte die maand. Daarna volgde herstel en die stijgende lijn zet in het vierde kwartaal door. Over de eerste maanden 12,792 miljoen ton. Dit is 1,37% meer dan over dezelfde periode vorig jaar.

Ondanks een kortstondige productiedip tijdens de eerste golf, heeft de coronacrisis geen remmende werking op de melkaanvoer in ons land, zo tonen de cijfers aan. Met het oog op de naderende verlenging (en mogelijke aanscherping) van de lockdown in ons land dan is de toename niet wenselijk. Tegelijkertijd zijn er op de spotmarkt geen overmatige overschotten. De naderende kerst zorgt weliswaar voor druk op de vloeibare zuivelprijzen, maar niet meer dan andere jaren het geval was.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden