Shutterstock

Inside Voer

Voermarkt niet van à propos door lockdown

15 December 2020 - Jorine Cosse

Stabiliteit wint de strijd, zo lijkt het motto van de voermarkt de afgelopen weken. Opnieuw een week vol rust. Periodiek gezien geen gekke gewaarwording, aangezien de feestdagen over het algemeen geen spannende veranderingen met zich meebrengen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ten opzichte van vorige week is er niets veranderd. De prijzen blijven gelijk en vraag en aanbod blijft bij de meeste producten stabiel. Snijmaïs en kuilgras zijn nog altijd wel gevraagd, het aanbod kan daar net wel of net niet op aansluiten. Dit houdt de prijzen hoog op hetzelfde niveau van €70 per ton voor snijmaïs en €60 per ton voor kuilgras. Naarmate het voorjaar in zicht komt verwachten handelaren weer wat leven in de brouwerij op deze markten, maar voor nu blijft het rustig.

De stroprijzen blijven ook nog altijd stabiel, iets wat volgens de handelaren tot aan het voorjaar waarschijnlijk zo blijft. Het aanbod is nog toereikend genoeg om in de vraag te voorzien. De prijs voor zowel tarwestro als gerstestro blijft staan op €135 per ton wat voor de tijd van het jaar geen gekke prijs is.

Hoge prijzen
Over een brouwerij gesproken, bierbostel blijft voor de vierde week op rij stabiel op €2,90 per procent droge stof. In het zuiden kan de prijs uitkomen rond de €2,80, waar veehouders in het noorden door transportkosten op €3,00 per procent droge stof kunnen uitkomen. Voor nu lijkt er nog weinig te veranderen op de bierbostelmarkt. Het aanbod droogt op door brouwstops en de opkomende kerstdagen die gepaard gaan met gesloten horecagelegenheden. De vraag houdt zich stabiel, waardoor de prijs hoog blijft.

Ook de prijs van weidehooi blijft hoog op €200. Medio 2019 viel de hoge prijs van bijna €250 per ton van zijn troon. Sindsdien bouwt het prijsniveau zich gestaag weer op, maar weet niet opnieuw de piek van ruim €200 te bereiken. Tot aan het einde van het jaar verwachten handelaren dat de prijs zo goed als stabiel blijft, al is het de vraag wat er daarna gebeurd. Daar durft men ook nog geen uitspraken over te doen.

Beperkt aanbod
Voor voeraardappelen en de soorten graszaadhooi blijft gelden dat het aanbod beperkt is. Bij de aardappelen wordt nog weinig vrijgegeven terwijl de vraag tam maar stabiel is. De prijs blijft hierdoor staan op €40 per ton. Bij de graszaadhooien noteren roodzwenk en veldbeemd nog altijd stabiel op €150 per ton en rietzwenk en Engels raaigras houden vast aan de €140 per ton. Handelaren geven wel aan dat de prijzen lastig in te schatten zijn door het beperkte aanbod en de minimale vraag.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden