WUR

Interview Alfons Beldman

'Melkveehouder moet scherp op kosten letten'

18 December 2020 - Wouter Baan - 4 reacties

Mede door corona zagen melkveehouders de inkomsten dalen ten opzichte van vorig jaar, al lag het inkomen wel boven het langjarig gemiddelde. Volgens Alfons Beldman, onderzoeker melkveehouderij bij Wageningen Economic Research (WUR), doen melkveehouders er goed aan om scherp op de kosten te letten, want de spreiding in inkomens is groot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wat voor jaar hebben melkveehouders achter de rug?
"Door corona en hogere voerkosten zakten de inkomsten met €6.000 tot €43.000 per Onbetaalde Arbeidsjaar Eenheid (AJE), daarmee ligt het inkomen onder het gemiddelde in de landbouw dat geraamd wordt op €54.000. De coronacrisis was niet de enige oorzaak van de dalende opbrengsten. De waardering van melkvet stond begin 2020 sowieso al onder druk. De daling in inkomsten kon tegelijkertijd gecompenseerd worden door een groei in omvang. Het gemiddeld aantal koeien steeg in 2020 voor het eerst in jaren van 100 tot 105 koeien."

Wat gaat de voerprijs in 2021 doen verwachten jullie?
"Wij verwachten hogere krachtvoerprijzen in 2021 door stijgende grondstofkoersen. Dit kan met name voor bedrijven op de zandgronden voor margedruk zorgen, temeer omdat de ruwvoerpositie op veel bedrijven ook niet overhoudt. Voor de middellange termijn verwachten wij, op basis van outlooks van Europese Commissie, minder druk op de voerprijzen. Dit is ingegeven dat de dieraantallen in Noordwest-Europa waarschijnlijk wat gaat teruglopen."

En de melkprijzen?
"Wat betreft de baten in de vorm van de melkprijzen dan is er door corona onzekerheid in de markt. Door de lockdowns is de afzet richting het out-of-home segment, die doorgaans de meeste toegevoegde waarde oplevert, teruggevallen. Daarbij zijn er zorgen over de effecten van corona op de economie en daarmee de koopkracht van consumenten. Toch zijn de verwachtingen in de tweede golf minder negatief dan dit voorjaar. Dit komt mede doordat de export richting China weer aantrekt."

De melkprijs was in 2020 nog lager dan 30 jaar geleden, concludeerde het CBS op basis van de inkomensraming. Wat is daaraan te doen?
"Hier ligt een opgave voor de Nederlandse zuivelsector om de melk beter te verwaarden, maar dat is natuurlijk makkelijk gezegd. We produceren immers voor een groot deel voor de internationale markt. De achterblijvende melkprijs dwingt melkveehouders om scherp op de kosten te letten. En daar is voor veel ondernemers nog wel winst te halen, want de onderlinge batenverschillen tussen de bedrijven waren ook afgelopen jaar weer groot. Kijk daarbij ook kritisch naar het rendement van investeringen. Ook een optie is om opbrengsten te generen naast de afzet van melk en melkvee. Wij zijn vanuit de WUR bezig met het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en daarin onderzoeken we verbredingsmogelijkheden, denk daarbij aan het leveren van ecosysteemdiensten. Dit biedt mogelijkheden, maar staat nog wel in de kinderschoenen."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden