Shutterstock

Inside Melkaanvoer VS

Amerikaanse melkaanvoer houdt stijgende trend vast

18 December 2020 - Jorine Cosse

Ondanks de periodieke dip plust de Amerikaanse melkaanvoer in november flink ten opzichte van vorig jaar. Dit is deels te wijten aan een hogere productie per koe en een hoger aantal koeien per bedrijf. Hoe reageren de melkprijzen? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse melkaanvoer plust over november met 3,1% ten opzichte van 2019. Het totaal komt uit op zo'n 7,8 miljoen ton. De dip die te zien is in vergelijking met vorige maand is een periodiek verschijnsel. In vergelijking met het afgelopen jaar en het 5-jarige gemiddelde hebben Amerikaanse melkveehouders flink meer gemolken. De stijgende lijn van de afgelopen jaren zet zich ook in 2020, ondanks de coronacrisis, goed door.

Melkprijs loopt op
De Amerikaanse Klasse III melkprijs liep in oktober hard op, deze stijging zet in november door, maar wel iets minder fors. Afgelopen maand ontvingen Amerikaanse melkveehouders omgerekend €43,47 per 100 kilo, een stijging van bijna 7,5% ten opzichte van oktober. De prijs houdt zich ook goed in vergelijking met vorig jaar. Melkveehouders ontvangen namelijk 6,54% meer dan in november 2019.

De Klasse II melkprijs neemt toe, maar mondjes maat in vergelijking met de Klasse III. De melkprijs stijgt met slechts 1,15% naar omgerekend €25,81 per 100 kilo. De Klasse IV melkprijs doet zelfs een stapje terug in november. De prijs daalt met 1,79% naar €24,77. Met de feestdagen op komst lijkt er ook nog weinig schot in de zaak te zitten wat betreft een nieuwe stijging.

Het verschil zit hem naar verwachting in de verwerkingsrichting van de melk. De melk die onder Klasse III verhandeld wordt, is bestemd voor de kaasproductie. Aangezien de kaasmarkt in onder andere Chicago flink in de lift zit, profiteert de melkprijs daar van. Klasse II melk wordt gebruikt voor producten als yoghurt en ijs en de Klasse IV wordt met name gebruikt voor boter en volle melk poeder. Deze markten zitten niet zo in de lift als die van kaas, wat terug te zien is in de prijzen.

Nog altijd meer koeien
Net als vorige maand neemt de veestapel van Amerikaanse melkveehouders toe. In november nam het aantal koeien met 13.000 dieren toe ten opzichte van oktober waarmee de 24 belangrijkste melkstaten nu in totaal 8,9 miljoen koeien tellen. Ook de productie per koe nam toe. Gemiddeld gaven de koeien ruim 18 kilo meer dan november vorig jaar. Op een volle maand produceerde een koe gemiddeld 877,7 kilo melk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden