Shutterstock

Inside Melk

Poolse melkaanvoer groeit flink ondanks corona

21 December 2020 - Chanti Oussoren

De Poolse melkaanvoer blijft voorlopen op de melkproductie van vorig jaar, een ontwikkeling die het hele jaar al aan de gang is. In andere Europese landen is de melkaanvoer soms gedaald als gevolg van corona. In Duitsland is na een paar maanden van krimp weer sprake van lichte groei. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de maand oktober is bijna 999.000 kilo melk geproduceerd en hiermee ligt het percentage circa 1,8% hoger dan vorig jaar. De melkveehouders in Polen schroeven de productie al langere tijd op, dit jaar oktober ligt de melkproductie zo'n 4,4% hoger dan het 5-jarig gemiddelde.

Coronacrisis speelt toch een rol
Ondanks de groei is het niet zo dat de Poolse melkveehouders geen last ondervinden van de coronacrisis, zo blijkt uit een bericht in het Warsaw Business Journal. De Poolse rundvlees- en zuivelindustrie ondervindt ook behoorlijke tegenslagen als gevolg van de coronacrisis. De afzetmogelijkheden naar de horeca zijn flink gestagneerd, net als in andere landen. De Poolse Federatie van veehouders en melkproducenten moedigt de bevolking dan ook aan om meer rundvlees en zuivelproducten te consumeren om de bedrijven draaiende te houden. 

De Poolse melkveehouders hebben dus wel degelijk last van de coronacrisis. Desondanks komt de melkaanvoer wel fors hoger uit dan vorig jaar. Dit heeft te maken met de ernstige droogte waarmee het land de afgelopen 2 jaar mee kampte. De melkgift werd hierdoor negatief beïnvloed, maar weet dit jaar een kleine inhaalslag maken.

Lichte groei in Duitsland
Ook in Duitsland realiseerde de melkaanvoer over de maand oktober een groei in vergelijking met vorig jaar. Een positieve verandering in vergelijking met de voorgaande maanden, toen wist het productieniveau niet de cijfers van vorig jaar te evenaren. In totaal hebben de Duitse melkveehouders in oktober ongeveer 2, 61 miljoen kilo melk geproduceerd, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. 

De melkproductie overtreft hiermee voor het eerst sinds juli het niveau van vorig jaar en komt 0,7% hoger uit. Procentueel een kleine toename, maar gezien de hoeveelheid melk die het land produceert toch een positieve ontwikkeling. De melkaanvoer noteert zelfs een iets grotere plus in vergelijking met het 5-jarig gemiddelde, het verschil is daar 0,8%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden