Michael D Edwards / Shutterstock.com

Inside Melk

Arla verrast met behoorlijk lagere melkprijs in januari

21 December 2020 - Wouter Baan

Arla laat de melkprijs voor januari 2021 behoorlijk dalen. Een opvallende beweging van de Scandinavische zuivelcoöperatie, die niet matcht met de trend van de afgelopen maanden. Wat is er aan de hand?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkprijs van januari die de Nederlandse leden van Arla krijgt uitgekeerd, daalt met €1,11 tot €31,20 per 100 kilo, berekend bij 4,42% vet en 3,57% eiwit op basis van een jaarleverantie van 1 miljoen kilo. Inclusief bonussen voor vlog, weidegang en klimaat kan de uitbetalingsprijs oplopen tot €34,87 per 100 kilo.

Wijkt af van trend
De neerwaartse mutatie is verrassend te noemen, omdat de trend in de melkprijzen juist stabiel tot licht stijgend was in de afgelopen maanden. Dit komt zoals duidelijk tot uiting komt in de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness. Hoewel het coronavirus de Europese zuivelmarkt nog altijd beheerst, stonden de prijzen voor kaas, melkpoeder en boter in de afgelopen weken niet of nauwelijks onder druk. 

Corona, brexit en meer melk
Toch heeft Arla, die bekend staat relatief stabiel te noteren, doen besluiten om de uitbetalingsprijzen voor januari naar beneden toe bij te stellen. Via Arthur Fearnall, een van de Britse bestuurders van de coöperatie, laat Arla weten zorgen te hebben over de groeiende melkaanvoer in Europa. Daar komt de onzekerheid omtrent rond en de (waarschijnlijk) harde brexit bij. Niet alleen de gangbare, maar ook de biologische zuivelafzet heeft hier last van. Ook de biologische melkprijzen dalen zodoende.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden