Shutterstock

Inside Melk

Ierse melkproductie weet groei niet vast te houden

23 December 2020 - Chanti Oussoren

De Ierse melkaanvoer lag de afgelopen maanden telkens boven het niveau van vorig jaar, over de maand oktober is er sprake van een ommekeer en komt de melkproductie lager uit dan vorig jaar. De Britse melkproductie weet daarentegen wel het niveau van vorig jaar te overtreffen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over het algemeen was er in de afgelopen maanden sprake van een stabiele groei in de melkproductie bij Ierse melkveehouders. Doorgaans lag de melkaanvoer boven het niveau van vorig jaar, maar de trend heeft in oktober niet doorgezet. In totaal kwam de melkproductie over oktober uit op zo'n 614.000 ton. Dit is circa 3,7% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is de eerste keer dit jaar dat het niveau dusdanig lager ligt dan vorig jaar, maar de productie noteert nog wel 3,1% boven het 5-jarig gemiddelde.

Verenigd Koninkrijk
De Britse melkproductie kwam over de maand oktober juist hoger uit dan vorig jaar. Het is de eerste keer sinds de afgelopen 5 maanden dat de melkaanvoer het niveau van vorig jaar overtreft. In totaal werd er 1,235 miljoen ton melk geproduceerd, dit is 0,6% meer dan vorig jaar. Wanneer de melkproductie met het 5-jarig gemiddelde wordt vergeleken dan wordt er een positief verschil van 1,8% geconstateerd.

Brexit
Met het oog op het aflopen van de overgangsperiode van de Brexit en de mogelijkheid dat Europa en het VK geen handelsovereenkomst kunnen sluiten, nemen de zorgen in Ierland toe. Tim Cullinan, voorzitter van de Irish Farmers Association, waarschuwde recentelijk dat melkveehouders voor grote uitdagingen zullen komen te staan ​​als gevolg van marktverstoringen vanwege de Brexit.

Alhoewel Ierland sinds het brexit-referendum in 2016 heeft geprobeerd de uitvoer van producten te diversifiëren, blijft het VK de voornaamste bestemming voor de export van Ierse landbouwproducten. Meer dan 40% van al het Ierse rundvlees en zuivelproducten gaat naar het VK. Ierland werkt momenteel aan een financiële steunregeling voor voedselexporteurs voor het geval van een 'no-deal Brexit'.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden