Shutterstock

Inside Melk

Droogte dwingt Kiwi's melkvee op te ruimen

28 December 2020 - Wouter Baan

Na een goede start van het seizoen 2020-2021 speelt de droogte opnieuw op in Nieuw-Zeeland. In diverse regio's treffen de autoriteiten maatregelen om de grondwaterstanden te beschermen en worden beregeningsverboden afgekondigd. De droogte is ook terug te zien in de melkaanvoercijfers...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In november collecteerden de Nieuw-Zeelandse verwerkers 2.928 miljoen ton, een daling van 2,5% tegenover dezelfde maand vorig seizoen en het laagste niveau sinds 2016. De afname is opvallend te noemen, want sinds april kwamen de aanvoercijfers telkens (ruim) boven het niveau van vorig jaar uit. Het voorjaar, vooral in augustus en september, verliep bijzonder voorspoedig met gunstige productieomstandigheden en hoge productiecijfers.

Droogte speelt op
De laatste weken is de droogte echter steeds meer een thema geworden. Met name op het Noordereiland, waar het gros van de melkproductie plaatsvindt. Daar is het al tijden heet en droog. De laatste dagen zijn de temperaturen gedaald, maar regen blijft uit. Er wordt gesproken over de ergste droogte sinds 2013 en de waterstanden zijn op sommige plekken recordlaag. Autoriteiten nemen maatregelen, waardoor melkveehouders op beregeningsverboden stuiten. Hoewel dit soort maatregelen gangbaar zijn in de zomermaanden, komen ze dit jaar wel erg vroeg.

Melkveehouder Robert Cashmore vertelt in Nieuw-Zeelandse media dat de droogte hem dwingt te saneren in de veestapel. Hij heeft 150 van zijn 300 melkkoeien gedwongen moeten verkopen en ook 300 van zijn 3.500 schapen. Naar verluidt treffen collega's dezelfde drastische maatregelen. De ruwvoervoorraden zijn onvoldoende om deze droogteperiode op te vangen. Op veel melkveebedrijven zijn de voorraden krap als gevolg van eerdere droogtejaren. Ook vorig jaar was het extreem droog. 

Mogelijk productierecord 
Ondanks opspelende droogte ligt een productierecord over kalenderjaar 2020/2021 in het verschiet. Over de eerste 11 maanden lag de productie 0,6% hoger dan vorig seizoen. De toename komt door een hogere melkgift per koe, want de melkveestapel slonk in de achterliggende maanden juist met een halve procent tot 4,921 dieren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden