Shutterstock

Inside Melk

Melkproductie China flink omhoog in 2021

4 Januari 2021 - Wouter Baan

De melkaanvoer in alle grote productieregio's in de wereld neemt dit jaar toe. Vooral in China groeit de productie razendsnel...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor China wordt een groei geprognotiseerd van 4,7% tot 35.7 miljoen ton. Dit is het hoogste groeipercentage sinds 2014. Ook het afgelopen jaar nam de melkproductie in het Aziatische land al behoorlijk toe, met ruim 3%. China zelf claimt een nog grotere groei.

Over de eerste 3 kwartalen rapporteerde het Chinese ministerie van landbouw een groei van 8% vergeleken met de productie in dezelfde periode in 2019. De melkveehouderij in China wordt ondersteund door overheidsbeleid en dat blijft de komende jaren zo. Vooral in de autonome regio Binnen-Mongolië zit veel melkvee en groeien de bedrijven naar eigen zeggen snel.

India en EU
Ook in India, veruit het grootste melk producerende land ter wereld, stijgt de productie dit jaar naar verluidt met ruim 2% tot 199 miljoen ton. Desalniettemin is de invloed van India op de wereldmarkt gering, omdat het land nauwelijks zuivelproducten exporteert. In de Europese Unie komt de productie in 2021 uit op 162,8 miljoen ton, wat neerkomt op een groeipercentage van minder dan een halve procent. De prognose sluit aan bij de langjarige raming die de Europese Commissie in december deed. Brussel voorziet dat de melkproductie tot 2030 jaarlijks met 0,6% toeneemt.

VS en Rusland
In de VS zelf stijgt de productie dit jaar met 1,6% tot 102 miljoen ton, daarmee vlakt de groei wat af ten opzichte van afgelopen jaar. De melkprijzen in de VS vallen, ondanks de coronacrisis, niet tegen. Dit motiveert melkveehouders om meer koeien aan te houden. Voor Rusland, de vijfde grootste melkproducent ter wereld, voorziet het USDA een groei van 0,5% tot 31,8 miljoen ton. Dit is het laagste groeipercentage sinds 2016.

Oceanië
Voor Nieuw-Zeeland, de op 6 na grootste melkproducent ter wereld en een dominante exporteur op de wereldmarkt, wordt rekening gehouden met een groei van 1% tot 22,2 miljoen ton. In buurland Australië voorziet het USDA een toename van ruim 3% tot 9,4 miljoen ton. Daarmee is de snelle productiedaling in 2019, als gevolg van de extreme droogte, bijna mee teniet gedaan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden