Shutterstock

Inside Melk

Fosfaatrechtenhandel na eindsprint rustig van start

6 Januari 2021 - Chanti Oussoren

Het lag al in de lijn der verwachting, in de laatste paar dagen van 2020 is de fosfaatrechtenhandel flink aangetrokken. Vooral de vraag naar leaserechten nam fors toe. 2021 gaat uitermate rustig van start.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de fluctuatie van de fosfaatrechtenprijs werden in de laatste week van vorig jaar nauwelijks prognoses uitgesproken. Van een aanbodtekort was niet direct sprake en een prijsopleving lag daardoor niet voor de hand, maar het was goed mogelijk dat het aanbod in de laatste dagen nog enigszins zou opdrogen.

Dit bleek ook het geval, de laatste DCA-notering van fosfaatrechten in 2020 kwam op uit €151,50, maar het jaar telde daarna nog 1,5 dag om fosfaatrechten te verhandelen. De handel is inderdaad nog flink aangetrokken, zo bevestigen commissionairs. De laatste handel werd gedaan voor prijsniveaus rond de €156.

Veel vraag naar leaserechten
Vooral de leaserechten waren in trek op de laatste dag van het jaar. Vanwege de prijsniveaus van kooprechten nam de interesse in leaserechten flink toe, zoals ook eerder al bleek. De DCA-notering van leaserechten stond vorige week woensdag op €36, maar op oudjaarsdag werd de laatste handel afgesloten op prijsniveaus van gemiddeld €38.

2021 rustig van start
Melkveehouders die vorig jaar nog rechten nodig hadden, hebben deze eind 2020 bemachtigd via koop- of leaserechten. In het begin van het 2021 is het dan ook uitermate rustig op de fosfaatrechtenmarkt, zoals jaarlijks het geval is. Er heerst overal een afwachtende houding en er wordt geen tot nauwelijks handel gedaan. DCA markets brengt daarom deze week geen notering uit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden