Shutterstock

Inside Melk

Amerikanen melken stevig door

26 Januari 2021 - Wouter Baan

De Amerikaanse melkaanvoer pakte in december aanzienlijk hoger uit dan vorig jaar. Gemotiveerd door prima melkprijzen houden melkveehouders in het land meer koeien aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In december bedroeg de Amerikaanse melkaanvoer 8,2 miljoen ton, een stijging van 3,2% ten opzichte van dezelfde maand in 2019. Over het hele vierde kwartaal kwam de melkaanvoer 3% hoger uit vergeleken met vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).  

Hogere dieraantallen
De stijgende productie komt door hogere dieraantallen. Met 9,43 miljoen melkkoeien in december lag dit aantal bijna 100.000 hoger dan vorig jaar. Daarbij neemt de melkproductie per koe ook nog altijd toe in de VS.

Over heel 2020 bekeken, bedroeg de Amerikaanse melkaanvoer 101 miljoen ton. Dit is een recordniveau en 2,2% hoger dan vorig jaar. Al jarenlang vertoon de melkproductie een stijgende lijn. Voor dit jaar wordt door de USDA een groei geraamd van 1,6% tot 102 miljoen ton, daarmee vlakt de groei wat af ten opzichte van de afgelopen jaren.

Prima melkprijzen 
De hogere dieraantallen worden aangejaagd door relatief goede melkprijzen, ondanks de coronacrisis. Het gemiddelde van de melkprijzen klasse 2, 3 en 4 lag in november op $21,20 per CWT. Omgerekend komt dit neer op krap €40 per 100 kilo. In de VS wordt de zuivelmarkt ondersteund door het opkoopprogramma van de overheid.

Begin januari kondigde de Trump-regering de vijfde ronde van het 'Farmers to Families Food Box program' aan. Daarbij loopt ook de zuivelexport op rolletjes, mede dankzij de zwakkere dollar. In de afgelopen maanden werden diverse malen recordvolumes uitgevoerd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden