Shutterstock

Inside Melk

Fonterra verhoogt opnieuw prognose melkprijs

3 Februari 2021 - Eric de Lijster

Fonterra heeft vandaag (woensdag 3 februari) de prognose voor de basismelkprijs voor het lopende melkseizoen voor de vierde keer verhoogd. Dankzij de gunstige zuivelmarkt door onder meer een goed lopende export naar China, gaat de zogeheten Farmgate Milk Price met 2,9% omhoog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit heeft de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant bekendgemaakt. De melkprijs voor het seizoen 2020/21 komt nu uit op $6,90 tot $7,50 (NZ dollar) per kilo milk solids. De vorige prognose van afgelopen december ging uit van een melkprijs van $6,70 tot $7,30 per kilo milk solids. De gemiddelde melkprijs die aan boeren wordt uitbetaald, komt daardoor uit op $7,20 per kilo milk solids. Dit is omgerekend, afhankelijk van de vet- en eiwitwaarden en volgens de huidige wisselkoers, zo'n €36,39 per 100 kilo.

Miles Hurrell, CEO van Fonterra, zegt in een verklaring dat de stijging het resultaat is van een sterke vraag naar zuivel. Dit maken de afgelopen veildagen van de Global Dairy Trade (GDT) ook duidelijk. "We hebben met name een sterke vraag gezien vanuit China en Zuidoost-Azië naar volle melkpoeder (WMP) en magere melkpoeder (SMP)", aldus Hurrell. Voor Fonterra vormen deze 2 producten de belangrijkste component in de melkprijs.

Nauwlettend in de gaten
De piek in het melkseizoen 2021 is in Nieuw-Zeeland bereikt. Fonterra blijft de ontwikkelingen op de zuivelmarkt nauwlettend in de gaten houden, benadrukt Hurrell. Daarbij verwijst hij onder meer naar de weersomstandigheden in Nieuw-Zeeland, belangrijk voor het grasseizoen, eventuele nieuwe golven van het coronavirus en de groeiende melkproductie op het Noordelijk halfrond.

Hurrell kon het niet nalaten om te melden dat Fonterra met deze verwachte melkprijs bijna €6,6 miljard verdeeld onder de leden-melkveehouders in Nieuw-Zeeland. "Dat ondersteunt het welzijn van de plattelandsgemeenschappen".

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden