Shutterstock

Inside Melk

Vraag naar melk kan productie niet bijbenen

12 Februari 2021 - Kimberly Bakker

De melkproductie van de Verenigde Staten groeit harder dan dat de vraag naar zuivelproducten zich herstelt. 'Daarom kan 2021 weleens een uitdagend jaar worden voor de Amerikaanse melkveehouders', zo verwacht Peter Vitaliano, hoofdeconoom van de National Milk Producer Federation.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Verenigde Staten neemt de melkproductie hard toe. Econoom Peter Vitaliano van Nationaal Milk Producers Federation verwacht dat dit voor uitdagende omstandigheden kan zorgen dit jaar. "Hoewel de vraag naar zuivelproducten zich steeds iets beter herstelt onder de Amerikaanse consumenten, komt het stijgingspercentage nog lang niet in de buurt van de toename in de melkaanvoer." Vooral met het oog op de melkprijzen is het een somber vooruitzicht.

"Na jaren van lagere prijzen en krappe marges zijn veel melkveehouders erop gebrand de schade dit jaar in te halen. Een van de manieren is het opschalen van de melkproductie en veestapel." In de eerste maand van het jaar noteerde de Amerikaanse melkprijs (Klasse III) $15,04 per cwt. Omgerekend is dat ongeveer €29,05 per 100 kilo. Over december was de prijs nog €31,90 per 100 kilo en in de maand november lag deze zelfs nog op €48,22 per 100 kilo.

Vooruitzichten
Overigens is de consumptie van zuivelproducten over het algemeen het afgelopen jaar wel gestegen, maar inmiddels zakt dit weer af. "De consumptie is niet zo robuust meer als in de beginperiode van deze crisis, toen consumenten volop aan het hamsteren waren. Totdat scholen volledig heropenen, zal de vraag naar vloeibare melk en andere zuivelproducten traag blijven."

Vitaliano gelooft daarentegen wel dat de zuivelexport blijft groeien. "Het goede nieuws is dan ook dat de wereldmarkten sterk aanwezig zijn", zei Vitaliano. "Onze belangrijkste concurrenten verhogen hun melkproductie niet zo sterk als wij. Zolang wij onze exportprijzen relatief laag houden in vergelijking tot de wereldmarkten, moeten we kunnen uitkijken naar weer een sterk jaar van zuivelexport."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden