Shutterstock

Inside Melk

Duitse melkaanvoer eindigt boven 5-jarig gemiddelde

17 Februari 2021 - Kimberly Bakker

Melkveehouders in Duitsland hebben in de maand december iets minder melk geproduceerd dan een jaar eerder, zo tonen nieuwe cijfers van de Europese Commissie aan. In vergelijking tot het 5-jarig gemiddelde is wel een kleine plus zichtbaar. Nu de cijfers over december bekend zijn, kan de balans voor heel 2020 opgemaakt worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de maand december hebben Duitse zuivelverwerkers 2.661.300 ton melk gecollecteerd, zo blijkt uit de nieuwste gegevens van de Europese Commissie. Dit is een stijging van circa 5,5% ten opzichte van een maand eerder, toen kwam de melkaanvoer uit op 2,59 miljoen ton. In vergelijking tot dezelfde maand vorig jaar is een daling zichtbaar: -1,1%. In december 2019 kwam de melkproductie namelijk uit op 2,69 miljoen ton. Het 5-jarig gemiddelde noteert 2,65 miljoen ton.

Langjarig gemiddelde als leidraad
Kijken we naar heel 2020, dan komt de melkproductie in Duitsland uit op ruim 32,53 miljoen ton. Exact gaat het om 32.536.860 ton. Het gaat om een stijging van 0,4% ten opzichte van een jaar eerder. Over heel 2019 bedroeg de melkproductie namelijk zo'n 32,43 miljoen ton. Het 5-jarig gemiddelde komt uit op 32,2 miljoen ton. Het huidige niveau van de melkaanvoer ligt daar dus ongeveer 0,9% boven.

Vooral in de eerste maanden van het jaar hebben de melkveehouders in Duitsland veel melk geproduceerd. Tot en met maart lag de melkaanvoer bijvoorbeeld flink voor op het jaar daarvoor én het langjarig gemiddelde. Sinds de wereldwijde coronapandemie zijn de melkaanvoercijfers iets weggezakt, met uitzonder van de maand juli. Maar, dit is niet vreemd, ook andere landen in de Europese Unie zien die trend.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox