Shutterstock

Inside Melk

Afromen blijft gelijk, wat doen fosfaatrechten?

17 Februari 2021 - Chanti Oussoren

Het was over het algemeen weer een rustige week voor de handel in fosfaatrechten. Niet iedere handelaar heeft rechten verhandeld vanwege gebrek aan vraag of aanbod. Gaat het onveranderde afromingspercentage nog een rol spelen in het aanbod van fosfaatrechten?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De fosfaatrechtenmarkt heeft wederom een rustige week achter de rug. Er zijn mondjesmaat wat rechten verhandeld. De markt bevindt zich momenteel in een impasse vanwege een beperkte vraag en aanbod, zo duidt een handelaar de markt. 

Mogelijk heeft ook het winterse weer voor extra rust op de mark gezorgd, omdat melkveehouders tijdens de vorst andere prioriteiten hadden. Kopers hebben over het algemeen nog een afwachtende houding op hogere prijzen. De DCA-notering fosfaatrechten komt voor deze week uit op €127 en ligt hiermee €1 boven het gemiddelde prijsniveau van vorige week.

Afromingspercentage voorlopig onveranderd
Landbouwminister Carola Schouten heeft aan de Tweede Kamer gemeld het afromingspercentage voorlopig op 20% te houden. Op 1 februari 2021 lag het aantal fosfaatrechten nog altijd boven het plafond. Het aantal fosfaatrechten is in de melkveehouderij naar 85,4 miljoen kilo gedaald en ligt daarmee wel onder het productieplafond van 84,9 miljoen kilo, maar het totale aantal fosfaatrechten inclusies vleesveehouderij komt nog boven het plafond.

Mogelijk wordt het aanbod fosfaatrechten wat ruimer nu bekend is dat het afromingspercentage onveranderd blijft. Melkveehouders die rechten willen verkopen en in afwachting waren van eventuele verandering van het afromingspercentage, zijn wellicht eerder bereid om de rechten te verkopen nu duidelijk is dat het afromingspercentage voorlopig op 20% blijft. Hierover zijn de verwachtingen van handelaren echter verschillend.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden