Sheila Fitzgerald / Shutterstock.com

Inside Melk

Amerikaanse zuivelexport naar hoogste punt ooit

19 Februari 2021 - Kimberly Bakker

De Amerikaanse zuivelexport heeft vorig jaar het hoogste niveau ooit bereikt. In 2020 is een volume van bijna 2,4 miljoen ton zuivelproducten geëxporteerd, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"In 2 decennia is de Amerikaanse zuivelmarkt uitgegroeid van interne markt naar de op twee na grootste exporteur ter wereld. Een prestatie om trots op te zijn", aldus Michael Dykes, voorzitter van de International Dairy Foods Association.

De zuivelexport van 2,4 miljoen ton aan volume kende vorig jaar een waarde van $6,45 miljard, een record en een stijging van 9% ten opzichte van een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds 2014 dat de exportwaarde weer boven de $6 miljard uitkomt. "Ongeveer 15% van onze melkproductie wordt inmiddels geëxporteerd", aldus Dykes. "De export naar Azië, waaronder China, de Filipijnen, Indonesië en Maleisië, is afgelopen jaar in waarde zelfs met 40% à 50% gestegen."

Buurlanden staan bovenaan
De buurlanden staan bovenaan als het gaat om belangrijkste exportmarkten voor de Verenigde Staten. Mexico nam voor $1,41 miljard aan zuivelproducten af van zijn noorderbuur. Overigens is dit wel een daling van 8% ten opzichte van het jaar ervoor. De export richting Canada steeg daarentegen met 1%, waarmee het land de tweede grootste markt voor de Verenigde Staten is. Het betreft een waarde van $675,9 miljoen. Op een derde plek volgt China: +45% tot $539 miljoen.

Ook de export naar de Filipijnen is fors toegenomen. Afgelopen jaar steeg de exportwaarde van zuivelproducten uit de Verenigde Staten met maar liefst 50% naar $409,8 miljoen. Zuid-Korea nam 12% meer af en komt op een waarde van $370,4 miljoen. "Een uitbreiding van toegang tot internationale markten is essentieel om de toekomst van de Amerikaanse zuivelexport veilig te stellen", licht Dykes toe.

Belangrijkste producten
Het belangrijkste exportproduct was vorig jaar melkpoeder (met minder dan 1,5% vet). De waarde hiervan steeg met 22% naar $2 miljard. Daarna volgen de kazen, met een totale waarde van $1,3 miljard. Op een derde plek volgen de melkconcentraten en -eiwitten. De waarde bedroeg vorig jaar $355 miljoen, een plus van 6% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden