Shutterstock

Inside Melk

Winterweer leidt tot chaos in Amerikaanse zuivelketen

22 Februari 2021 - Kimberly Bakker

Waar veel Nederlanders twee weken terug voor het eerst in lange tijd weer massaal op natuurijs te vinden waren, kregen de Amerikanen afgelopen week extreem winterweer over zich heen. Naast mooie plaatjes, levert het ook een hoop problemen op in de Amerikaanse zuivelsector: van slecht wegdek tot stroomuitval bij de verwerkers en een tekort aan voer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de week van 15 februari is in de Verenigde Staten behoorlijke winterse neerslag gevallen. Dit levert niet alleen problemen op voor de gemiddelde Amerikaan, ook voor veel melkveehouders en -verwerkers zorgt het voor uitdagende omstandigheden. Hoewel details nog niet beschreven worden en de exacte verliezen pas na enige tijd kunnen worden beoordeeld, zegt het Amerikaanse ministerie van Landbouw al wel dat de impact groot is. Vooral in de staat Texas zijn de problemen buitengewoon.

Grootste problemen in Texas
In Texas zijn veel meldingen gedaan van dumpingen van melk. De melkveebedrijven zouden per dag voor minimaal $8 miljoen aan melk dumpen, omdat de fabrieken door de sneeuwval en de kou niet voldoende stroom kunnen genereren om alles te verwerken. Dat op zijn beurt veroorzaakt weer problemen bij de supermarkten die onvoldoende product ontvangen, waardoor problemen zijn met de voedselvoorziening. Die problemen lijken zelfs nog groter te zijn dan aan het begin van de coronacrisis, toen Amerikanen volop hamsterden en veel schappen ook leeg waren.

Ook zijn veel melkveehouders in het gebied bang om hun voervoorraden erdoorheen te moeten jagen. Met het oog op het feit dat de kosten voor voer hoog zijn en er niet al te veel ruwvoer meer beschikbaar is, zou dat funest kunnen zijn voor veel melkveebedrijven in de regio. Ondertussen hebben al ruim 30.000 dieren in Texas en het oosten van New-Mexico de winterperiode niet overleefd.

Volgens insiders zou het verlies in de staat Texas kunnen uitdraaien op miljoenen of zelfs miljarden dollars. Alleen de elektriciteitskosten komen voor diverse Amerikaanse huishoudens al op bijna $10.000 uit. Dit omdat velen de verwarming op hoog hebben gezet om bevroren pijpleidingen te voorkomen. Ruim 1,8 miljoen Amerikanen zaten begin van de week zonder stroom, waaronder duizenden melkveehouders.

Melk niet opgehaald
Ook in de Pacific Northwest werden veel problemen ervaren door het winterse weer. Door de stroomuitval en problemen tijdens het transport, zoals vastzittende vrachtwagens door slecht wegdek, werd de zuivelketen in het gebied verstoord. Doordat deze vrachtwagens de melkveebedrijven niet konden bereiken, was ook een deel van de melkveehouders in deze regio genoodzaakt om de melk te dumpen. Ook in de Upper Midwest ging veel melk verloren als gevolg van de koude weersomstandigheden.

Of de winterse weersomstandigheden uiteindelijk effect gaan hebben op de melkaanvoer in het land en de melkprijzen, is nog even afwachten. De schade zal daarvoor eerst opgemaakt moeten worden. Een lagere productie lijkt wel voor de hand te liggen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden