Shutterstock

Inside Melk

Britten exporteren fors minder kaas naar VS

23 Februari 2021 - Kimberly Bakker

De export van zuivelproducten uit het Verenigd Koninkrijk is afgelopen jaar onder druk komen te staan. Dit komt deels door problemen in toeleveringsketens als gevolg van de coronacrisis. Met name de export van melkconcentraat en melkpoeder laat een forse daling zien. Richting de Verenigde Staten ging minder kaas.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Britse zuivelexport noteert in het afgelopen jaar een min van 10% tot 1,32 miljoen ton. Dit heeft gedeeltelijk te maken met het feit dat veel van de toeleveringsketens onder druk stonden als gevolg van de coronacrisis. Dat schrijft overheidsinstantie AHDB. In alle grote productcategorieën is sprake van een daling, maar de exportcijfers van melkpoeders en -concentraat laten de grootste stagnatie zien. De export van die producten daalde namelijk met 17%.

In 2020 werd in totaal 9.300 ton aan zuivelproducten geëxporteerd naar louter de Verenigde Staten. Het gaat om een waarde van £52 miljoen. De import van zuivelproducten vanuit de Verenigde Staten was minimaal, 562 ton. Toch is het maar liefst acht keer zoveel als over het voorgaande jaar. Een van de redenen hiervoor is de zwakkere dollar ten opzichte van het pond en de euro. Ook de 'tariefoorlog' tussen de twee landen heeft de handel benadeeld. De Verenigde Staten legden aan het einde van 2019 tarieven van 25% op voor een reeks producten.

Minder kaas naar Verenigde Staten
De Britse kaasexport daalde over het afgelopen jaar met 15.000 ton naar 193.000 ton. Het is een afname van 7% ten opzichte van het jaar hiervoor. Vooral richting de Verenigde Staten is minder kaas geëxporteerd. Er gaan geluiden dat het een afname betreft van circa 30% tot 40%. Exacte cijfers zijn (nog) niet bekend. Een van de redenen hiervoor is het stilleggen van de foodservice. Doorgaans gaat immers veel gespecialiseerde kaas via de foodservice naar het buitenland.

Ook is er volgens insiders een verschuiving zichtbaar op de Amerikaanse kaasmarkt. Een aantal maanden geleden werd de campagne 'American Victory Cheese' gelanceerd. De campagne stelt Amerikanen op de hoogte van de moeizame situatie waarin Amerikaanse kaasmakers zich bevinden. Deze campagne had succes, want het patriottisme onder de Amerikanen werd aangewakkerd en de Britse kazen verdwenen steeds meer naar de achtergrond.

Tegelijkertijd importeerden de Britten ook fors minder kaas uit andere landen. De invoer zag het afgelopen jaar een daling van 8%, ofwel 41.000 ton, ten opzichte van 2019. De totale invoer van zuivelproducten daalde in 2020 met 6% naar 1,29 miljoen ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden