Limagrain

Aangeboden door Limagrain

De winst van een goede verteerbaarheid

22 Februari 2021

Bij een schommelende melkprijs en steeds scherpere focus op efficiëntie is de benutting van je ruwvoer belangrijker dan ooit. Met een slimme maïsrassenkeuze leg je de basis, door te kiezen voor snijmaïs met een hoge voederwaarde en goede verteerbaarheid.

Maximaal melk produceren uit ruwvoer zorgt voor de laagste voerkosten. Snijmaïs levert de energie die hard nodig is voor een goede en gezonde melkproductie. De energie in snijmaïs komt voor bijna de helft uit zetmeel. De restplant (celwanden) leveren 25 tot 33% van de energie. Hier speelt celwandverteerbaarheid een sleutelrol: hoe hoger deze NDF-verteerbaarheid, des te meer energie komt er vrij uit de celwanden. Tussen maïsrassen bestaan hier grote verschillen in, met een variatie van 45% tot 60% celwandverteerbaarheid.

Minder voerkosten, meer rendement
De winst van een hoge celwandverteerbaarheid is duidelijk te zien op de kuilanalyse: het levert tot wel 75 VEM per kg ds extra! Dus meer melk uit elke kilogram ruwvoer. Bij gelijke teeltkosten, verhoogt dit je rendement. 

Bekijk maïsrassen met de hoogste verteerbaarheid >>

Dit LG maïsras haalt een enorm hoge VEM/kg ds uit een mooi zetmeelgehalte én een zeer hoge NDF-verteerbaarheid.

Kringloopwijzer en milieu
In de Kringloopwijzer draait het om mineralenefficiëntie. Hierdoor wordt ruwvoerbenutting nóg belangrijker: meer liters melk uit ruwvoer betekent een efficiëntere benutting van mineralen, en dus een betere score in de Kringloopwijzer. De energie uit maïs zorgt voor een efficiënte stikstofbenutting én remt de vorming van methaan in de pens.

Zetmeelaanbod- en kwaliteit
De energie uit het zetmeel komt deels in de pens (onbestendig zetmeel) en deels in de darmen (bestendig zetmeel) vrij. Tussen de beschikbare maïsrassen bestaan aanzienlijke verschillen in zetmeelgehalte en bestendigheid. Door deze goed af te stemmen op de hoeveelheid gras in je rantsoen, stijgt je voerefficiëntie:

  • Voer je veel gras, kies dan een zetmeelrijk ras. De LG rassen met veel zetmeel én een hoge onbestendigheid herken je aan het Starplus label.
  • Voer je veel maïs, dan is een gematigd zetmeelgehalte veiliger. Rassen als LG 31.214 en LG 31.220 passen hier perfect, met een hoge VEM/kg ds en een wat lager zetmeelgehalte.

Om de maïs een goede start te geven, is een beschermende zaadcoating verstandig. Starcover Force biedt de meest brede bescherming én komt met een gratis Maïsservice in geval van vogelschade. Lees hier meer over de Maïsservice.

Na de rassenkeuze komt het natuurlijk aan op een goede teelt, oogst, bewaring en vervoedering om je kVEM/ha te benutten en je voerefficiëntie te verhogen. Houd ruwvoerforum.nl in de gaten voor meer tips, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of vraag om gratis advies op maat!

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden