Shutterstock

Nieuws ZuivelNL

Bonje in melkveehouderij over akkoord BGP

23 Februari 2021 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

ZuivelNL en Stichting Geborgde Dierenarts (SGD) hebben een akkoord gesloten over de invulling van het voor veehouders verplichte Bedrijfsgezondheidsplan (BGP) en KoeAlert. Deze deal is tegen het zere been van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) die zich gepasseerd voelt in de besluitvorming.

De NMV distantieert zich van het akkoord, zo laten de melkveehouders maandagavond (22 februari) in een korte verklaring weten. "De NMV is één van de dragende partijen binnen ZuivelNL en het akkoord komt voor ons uit de lucht vallen. Het bestuur van de NMV heeft dus geen toestemming verleend."

Data delen
Het akkoord dat is gesloten beoogt het bedrijfscontroleproces efficiënter te maken. ZuivelNL en SGB melden in de gezamenlijke verklaring dat is besloten de officiële controle van een gedeelte van de Europese hygiëneverordening door een SGD-dierenarts aan het BGP toe te voegen. Daarbij hebben zij besloten dat data over melkveebedrijven kan worden gedeeld vanuit KoeKompas (ZuivelNL) en de door de dierenarts ontwikkelde BGP-tool. Deze uitwisseling van data is afgebakend en voldoet aan de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), benadrukken beide partijen.

Bij de officiële controle van de dierenarts kan ook direct de jaarlijks reguliere KoeAlert worden meegenomen. Om dubbele werkzaamheden te voorkomen, adviseren ZuivelNL en SGB de melkveehouders om de resultaten van de officiële controle te delen met zijn of haar zuivelafnemer. Wederom met in achtneming van de AVG-regels.

Duidelijkheid verschaffen
Los van de uitvoering van het BGP en de officiële controle, moeten melkveehouders ook voldoen aan de eisen van het kwaliteitsysteem van hun zuivelverwerker. "Hieruit kunnen signaal gestuurde KoeAlerts volgen. Deze signaal gestuurde KoeAlerts dienen op verzoek van de veehouder uitgevoerd te worden door een dierenarts (dat kan een door SGD geborgde dierenarts zijn)", aldus de verklaring.

ZuivelNL en SGD vertrouwen erop met deze verklaring alle belanghebbenden duidelijkheid te hebben verschaft, laten ze weten. Maar dat is bij de NMV dus niet het geval. Prominent lid John Spithoven liet op melkveefora al weten de hele gang van zaken in de besluitvorming binnen ZuivelNL te hekelen en eist opheldering via een verzoek aan LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.

Los van de wijze van besluitvorming, zit ook de uitwisseling van data in het nieuwe akkoord hem dwars. In de nieuwe opzet wordt data gedeeld tussen het systeem van de dierenartsen met die van de kwaliteitsprogramma's van de zuivelindustrie. Hiermee krijgt volgens Spithoven de zuivelindustrie te veel invloed. "Wordt het niet tijd voor één melkvee geluid, democratisch gekozen, waarbij er een duidelijke scheiding aanwezig is tussen belangenbehartiging en verwerkende industrie", vraagt hij.

Bevoegdheid van directeur
Zij mening wordt gedeeld door Toon van Hoof, bestuurslid van SGD en voormalig topbestuurder van LTO Nederland en ZLTO, heeft zich na het sluiten van het akkoord teruggetrokken als bestuurslid. Hij meldt aan Melkvee.nl: „We hadden binnen SGD een structuur met een college van belanghebbenden, waar inhoudelijke zaken werden besproken en besloten. Nu komen we in een systeem waarin het kwaliteitssysteem van de SGD wordt vermengd met het kwaliteitssysteem van de zuivelsector. Dat betekent dat de zuivelsector straks beslissingen neemt over zaken die in het verleden onder de verantwoordelijkheid van de SGD vielen. Dat past volgens mij niet bij een onafhankelijke dierenarts."

Roald van Noort, directeur van ZuivelNL, laat in hetzelfde artikel weten dat hij als directeur de bevoegdheid heeft zelf besluiten te nemen over de werking van KoeMonitor. Volgens hem is de NMV inderdaad niet bij de besluitvorming betrokken, 'maar ook de NZO en LTO Nederland niet'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

ZuivelNLSGB
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Sens 23 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10891144/bonje-in-melkveehouderij-over-akkoord-bgp]Bonje in melkveehouderij over akkoord BGP[/url]
Zo bijzonder dat mensen die DOOR boeren worden betaald (dierenartsen en zuivelnl) OVER boeren beslissen zonder enige inspraak. Wij noemen dat crimineel.
Abonnee
betweter 23 Februari 2021
waar is Sjaak van de Tak
dacht dat hij er was VOOR ALLE BOEREN, MAAR IS EIGENLIJK ONZICHTBAAR
TERWIJL WIJ BOEREN DAGELIJKS IETS VAN HEM WILLEN HOREN
Sens 23 Februari 2021
Zo bijzonder dat mensen die DOOR boeren worden betaald (dierenartsen en zuivelnl) OVER boeren beslissen zonder enige inspraak. Wij noemen dat crimineel.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden