Shutterstock

Inside Voer

Er blijft een goede vraag naar ruwvoer

23 Februari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De handel in ruwvoer komt nog steeds niet echt op gang. Het lenteweer van afgelopen dagen helpt daar niet bij. Het is voor sommige veehouders lastig om in te schatten of ze voldoende voer hebben tot het begin van het weideseizoen. Afwachten heeft daarom de voorkeur in de hoop dat het gras snel gaat groeien. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanbod houdt, volgens de meeste fouragehandelaren, niet over. Er is op het moment wel een goede vraag naar ruwvoer en ondanks de relatief hoge prijzen weten handelaren goed kopers te vinden. De stemming is beschreven als rustig, met iets meer vraag dan aanbod. Een omslag op de voermarkt wordt echter pas verwacht als de start van het weideseizoen in zicht komt.

Stro wordt duurder
De prijs van tarwestro zet een stapje naar boven en komt daardoor uit op €145 per ton. Het aanbod begint overigens wel krap te worden. Er is vorig seizoen minder stro geoogst en dat werkt door nu in de ruwvoermarkt. In Nederland bevindt zich nog wel wat stro in de opslag, maar er wordt ook veel tarwestro uit het buitenland gehaald. Duitsland en Frankrijk zijn de belangrijkste leveranciers. Daar liggen de prijzen ook op een hoog niveau en het transport maakt het uiteraard ook duurder.

De notering van kuilgras blijft deze week onveranderd op €70 per ton. Het aanbod van kuilgras van goede kwaliteit blijft beperkt, terwijl er wel vraag naar is. Er zijn daarnaast ook grote verschillen tussen de regio's. In het noorden van het land hebben veehouders over het algemeen voldoende kuilgras, terwijl in het oosten en zuiden boeren te vinden zijn die schraal in hun voorraad zitten. De spreiding in de kwaliteit van de kuilen is groot. Gras met een mindere kwaliteit kost vaak tientjes minder.  

Handel in snijmaïs begint te lopen
Het beeld van de handel in snijmaïs is zeer wisselend. De ene handelaar heeft veel handel op het moment, waar het bij de andere nog steeds wat voortkabbelt. De prijs blijft daarom deze week onveranderd staan op €70 per ton. 

Ook de DCA-indicatieprijs van bierbostel blijft deze week onveranderd. De prijs komt gemiddeld uit op €2,90 per procent droge stof. De vraag blijft daarbij goed en er zijn op het moment maar beperkt bijproducten beschikbaar.

Voeraardappelen kosten deze week €40 per ton. Net zoals in voorgaande weken, is er weinig aanbod. Graszaadhooi noteert deze week op €140 per ton. Er wordt momenteel vooral Engels raaigras verhandeld. De notering van weidehooi blijft stabiel op €195 per ton. Ook hier is niet veel aanbod van kwalitatief goed product.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden