Shutterstock

Nieuws Melk

Rendement melkveehouder begonnen aan herstel

4 Maart 2021 - Chanti Oussoren

Het rendement van melkveehouders begint langzamerhand weer stappen naar boven te zetten. Naar verwachting komt de DCA Melkvee Index halverwege april weer boven het 10-jarig gemiddelde. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA Melkvee Index kwam vorig jaar fors onder het 10-jarig gemiddelde van 100 punten. Halverwege april bereikte de index een dieptepunt van 63 punten. Al schommelend herstelde de index zich tot 83 punten eind 2020. Dit jaar zit er weer een stijgende lijn in het rendement van melkveehouders en neemt het puntenaantal van de index weer toe.

In januari steeg de index met 6,3 punten. In februari zette het herstel voort, maar de index steeg met 2,8 punten minder hard dan in januari. Volgens de prognose van de index stijgt het rendement verder en komt het puntenaantal halverwege april weer boven het 10-jarig gemiddelde uit. 

Wanneer de index vergeleken wordt met het niveau van voorgaande jaren, dan blijkt dat de index 6,6% onder het niveau van vorig jaar ligt. In vergelijking met dezelfde periode in 2019 ligt de index op een vergelijkbaar niveau.

Positiever sentiment
Het kwakkelende rendement van melkveehouders vorig jaar was onder andere een gevolg van de magere melkprijzen en ook de hoge voerkosten zijn van grote invloed. De melkprijzen zijn voorzichtig wat positiever, al is dat niet bij elk zuivelconcern het geval. FrieslandCampina, Doc Kaas en Arla hebben voor februari een verhoging doorgevoerd. Een aantal melkverwerkers houden de prijzen stabiel, maar verlagingen zijn voor februari nog niet aan de orde.

Op de zuivelmarkt komt het positievere sentiment duidelijker naar voren in de zuivelprijzen. De Global Dairy Trade in Nieuw-Zeeland zette deze week de 8e opeenvolgende stijging in. Ook in Nederland zitten de prijzen in de lift, zo blijkt uit de DCA Zuivelnoteringen.

Klik hier voor meer grafieken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden