Shutterstock

Inside Melk

Ierse melkaanvoer bereikt seizoensmatige dip

8 Maart 2021 - Kimberly Bakker

De melkproductie in Ierland heeft over de maand januari het seizoensmatige dieptepunt bereikt. Verrassend zijn de cijfers overigens niet, want de melkaanvoer is zo goed als gelijk aan het niveau van voorgaande jaren. Hoeveel melk hebben Ierse melkveehouders over de eerste maand van het jaar geproduceerd?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de eerste maand van het nieuwe jaar hebben Ierse melkers 182.860 ton melk geproduceerd. Het is een stijging van zo'n 0,7% ten opzichte van het niveau van vorig jaar. Toen werd in dezelfde maand 181.440 ton melk gecollecteerd door Ierse verwerkers. De Ierse melkaanvoer heeft hiermee de seizoensmatige dip bereikt. Het dieptepunt ligt dit jaar overigens wel circa 5,7% hoger dan het 5-jarig gemiddelde, van 172.900 ton melk.

Hogere melkprijzen, opschorting heffingen
Dat de Ierse melkproductie hoger is dan in andere jaren komt deels door de goede markt voor melkeiwitten en -vetten. De vraag is op het moment groter dan het aanbod, waardoor veehouders een goede prijs ontvangen voor hun product. Er doen zelfs geluiden de ronde dat de melkprijzen in het land met nog eens €0,02 per liter worden verhoogd. Wat daarbij ook meespeelt, is dat de Ierse melkveestapel hard doorgroeit. Tussen 2011 en 2019 is de melkveestapel in het land met 37% toegenomen. Meer koeien, betekent immers vaak ook meer melk.

Er is nog meer goed nieuws voor de Ierse zuivelsector. Afgelopen week is namelijk bekend geworden dat alle heffingen die de Verenigde Staten in 2019 ingevoerd heeft op Ierse zuivelproducten, opgeschort worden. Het tarief van 25% werd toegepast op boter, kaas en room vanuit Ierland. De waarde van de Ierse agrofoodsector, die door de heffing werd beïnvloed, bedroeg ongeveer €422 miljoen.

Voor de komende maanden is de verwachting dat de Ierse melkaanvoer weer stevige stappen naar boven gaat zetten. In mei wordt doorgaans de piek in de melkproductie bereikt. Naar verwachting zal die dit jaar wederom hoger zijn dan een jaar geleden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden