Shutterstock

Inside Melk

Lichtpuntjes zichtbaar in Amerikaanse zuivelmarkt

16 Maart 2021 - Kimberly Bakker

Terwijl de verwachtingen voor de gemiddelde melkprijs in de Verenigde Staten voor dit jaar nog altijd onder het niveau van vorig jaar uitkomen, zijn de prijsprognoses van boter, kaas en magere melkpoeder verbeterd. Daarmee is het Amerikaanse...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde melkprijs in de Verenigde Staten komt dit jaar naar verwachting $0,57 per cwt lager uit dan vorig jaar. Omgerekend gaat het om een daling van de melkprijs van ongeveer €1,15 per 100 kilo. Dat meldt het Amerikaanse landbouwministerie in het meest recente WASDE-rapport. Daarmee komt de gemiddelde melkprijs volgens het ministerie uit op $17,75 per cwt, oftewel zo'n €35,70 per 100 kilo. Een jaar eerder bedroeg de gemiddelde melkprijs omgerekend circa €36,80 per 100 kilo.

Vooral de lagere Klasse III-melkprijs draagt bij aan de totale afname. De verwachting voor de prijs van melk in die klasse komt momenteel uit op $16,75 per cwt, terwijl vorig jaar een gemiddelde is behaald van $18,16 per cwt. Ook ten opzichte van deze periode van het jaar zijn de melkprijzen lager. De Klasse III-melkprijs van februari ligt op $15,75 per cwt, wat $0,29 lager is dan in januari en $1,25 minder dan in februari 2020.

Minder melk verwacht
Een positieve ontwikkeling voor de melkprijzen is wel dat het USDA verwacht dat de melkproductie omgerekend ruim 45.000 ton lager uitkomt dan eerder verwacht, op 102 miljoen ton. Met name de verwachte lagere productie per koe ligt hieraan ten grondslag. Toch is dit nog altijd een recordniveau en een stijging van 1,8% ten opzichte van vorig jaar. Dat komt doordat de lagere productie per koe gecompenseerd wordt met een grotere veestapel.

Een andere reden voor het Amerikaanse landbouwministerie om iets positiever naar de zuivelmarkt te kijken, is dat de prijsverwachtingen voor kaas (+$0,50), magere melkpoeder (+$1,10) en boter (+$0,20) allemaal verbeterd zijn. Als gevolg hiervan waren de vooruitzichten voor de melkprijzen voor 2021 grotendeels hoger dan de prognose van vorige maand. Een hogere melkprijs moet ook wel, want de voerkosten stijgen alsmaar verder. Dit gedreven door de hoge noteringen van onder meer maïs, tarwe en soja op de CBoT in Chicago.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden