Shutterstock

Inside Melk

Australische boer kijkt met vertrouwen naar toekomst

19 Maart 2021 - Folkert Flapper

In de oostelijke staten van Australië neemt het vertrouwen toe onder de boeren. Dit meldt Rabobank naar aanleiding van een enquête die de bank gehouden heeft onder een groep boeren in het land. Het vertrouwen in de toekomst is zelfs nog nooit zo hoog geweest. De gunstige weersomstandigheden en hoge inkomsten zijn de belangrijkste motivators.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De enquête van Rabobank toont dat 39% van de agrarisch ondernemers in Australië dit jaar een groei verwacht in de landbouwsector. Daarnaast verwacht 51% dat de sector stabiel blijft en slechts een kleine 7% van de respondenten heeft een pessimistisch beeld over 2021. De pessimistische verwachtingen komen vooral van de ondernemers uit West-Australië en Queensland.

Dat er enigszins met zekerheid naar de toekomst wordt gekeken, leidt tot veel investeringsplannen. Met name bij de melkveehouders in het land. Peter Knoblanche, de directeur van Rabobank Australia, zegt: "Ons viel op dat er vooral locatiegerichte investeringen werden gedaan, zoals nieuwe stallen en modernisering van de waterinfrastructuur." Het goede gevoel, de lage rente en de hulpprogramma's vanuit de overheid lijken de crisis door de Chinese spanningen en coronagerelateerde problemen iets te vervagen.

Uit de enquête blijkt verder dat de agrarisch ondernemers uit New South Wales de grootste inkomensgroei verwachten. Hier zijn ze ook het meest zelfverzekerd over de toekomst. New South Wales is één van de zwaarst getroffen staten in Australië. Afgelopen jaar had het veelvuldig te maken met bosbranden en droogte.

Overheid steunt het platteland
Om de veerkracht en winst in de landbouwsector te vergroten, heeft de overheid recent een nieuw hulpprogramma van $16 miljoen opgezet. Het wordt '4Hs' genoemd, wat staat voor gezonde melk, koeien, melkstromen en mensen. Het moet de potentie van melk volledig te benutten om zo nieuwe markten te creëren. Ook moet het zorgen voor minder financieel risico in de melkveehouderij.

De Australische minister van Landbouw zegt er het volgende over: "De financiering en samenwerking van dit langetermijnplan gaan het herstel in de landbouwsector versnellen en gaat zorgen voor veerkracht en groei in de melkveehouderij. Dit na twee zwaar jaren met de bosbranden, de coronacrisis en de droogte."

Door bovengenoemde 3 thema's is de melkaanvoer in Australië over de afgelopen jaren op een laag niveau gekomen, wat niet alleen een impact heeft op de melkveehouders, maar ook op verwerkers en consumenten. "Gelukkig zien we dat de sector inmiddels weer een omslag maakt naar de productiviteit die Australië een wereldleider maakt in de zuivelproducerende wereld."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden