Shutterstock

Inside Voer

Koper is voorzichtig op de voermarkt

23 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming op de ruwvoermarkt blijft stabiel. Vraag en aanbod zijn redelijk in evenwicht. De prijzen blijven daardoor stabiel. Het is volgens verschillende handelaren weleens drukker geweest in deze periode. Veehouders hopen snel te kunnen maaien of met de koeien naar buiten te gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is rustig in de fouragehandel, maar er blijft wel voldoende te doen. De relatief hoge prijzen op de wereldmarkt voor onder andere soja en tarwe maakt dat veehouders alternatieven zoeken. Dat is maar beperkt voorhanden en daardoor ook flink aan de prijs.

Kleine partijen
In snijmaïs is op het moment niet veel handel. Veehouders zijn voorzichtig met kopen en houden de liquiditeit goed in het oog. Als er maïs wordt gekocht, gaat het vaak om een paar vrachten. Als dat op is en het rantsoen kan nog niet aangevuld worden met vers gras, kopen ze liever later weer wat bij. De prijs van snijmaïs stijgt met €2,50 naar €70 per ton. Dat komt vooral omdat aanbieders de maïs niet goedkoper laten gaan.

Voeraardappelen zijn €2,50 per ton duurder geworden en komen uit op €42,50 per ton. Maar er is op het moment maar weinig aanbod. Verschillende handelaren merken wel dat er meer aanbod komt van biologische aardappelen. Daar is vanuit de biologische melkveehouderij ook goede vraag naar. Maar met prijzen rond de €65 à €70 per ton is dat voor de gangbare veehouderij te duur.

Andere aardappelbijproducten zoals bijvoorbeeld stoomschillen zijn ook minder voorhanden dan andere jaren. Bierbostel blijft een stabiele factor en kost net als de afgelopen weken €2,90 per procent droge stof.

Buitenlands stro
Tarwestro komt op het moment voornamelijk uit het buitenland. In Nederland is er maar weinig beschikbaar waardoor er nu veel stro komt uit Denemarken, Duitsland en Frankrijk. Ook gehamerd stro uit Spanje is behoorlijk in trek. Tarwestro kost gemiddeld €145 per ton.

Op het moment komt er meer kuilgras op de markt. Kuilgras van goede kwaliteit is redelijk makkelijk te verkopen en kost gemiddeld €70 per ton. Veel kuilgras dat nu word aangeboden is echter natter en van mindere kwaliteit. Daar is maar weinig vraag naar en valt het niet mee een bestemming te vinden.

De prijs voor weidehooi blijft gelijk aan vorige week met €200 per ton. Zeker voor het grovere hooi is er redelijke vraag vanuit de paardenhouders. In graszaadhooi is niet heel veel handel, maar de prijs blijft wel stabiel met €150 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden