Shutterstock

Inside Melk

Is Vietnam straks grote speler op zuivelmarkt?

26 Maart 2021 - Folkert Flapper

De coronacrisis heeft Vietnam er niet van weerhouden om meer producten op de globale zuivelmarkt af te zetten. Met succes, want het land heeft het voor elkaar gekregen om de export van zuivelproducten flink op te schroeven. Daarmee wordt het een steeds belangrijkere speler op de wereldwijde zuivelmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Vietnamese ministerie van Industrie en Handel laat deze week weten dat het land in 2020 voor $302,7 miljoen aan zuivelproducten heeft geëxporteerd. Dat is een stijging van 10,5% ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook is het voor het eerst dat de zuivelexport vanuit het land boven de $300 miljoen is uitgekomen. De verwachting is dat de Vietnamese zuivelmarkt dit jaar nog eens met ongeveer 7% groeit.

Modernisering
De Vietnam Dairy Association (VDA) verwacht dat deze stijging samenhangt met het feit dat veel melkveehouders flink geïnvesteerd hebben in moderne technologieën. Ook zijn er afgelopen periode veel nieuwe bedrijven opgezet en is volop ingezet op de productie van biologische zuivelproducten. Het zorgt voor een flinke toename in de productiviteit, maar ook de voedselveiligheid zet een stap. Iets wat voor mondiale kopers van zuivel een belangrijke factor is.

Doordat Vietnam nu laat zien dat het ook goede kwaliteit zuivel kan verkopen, hebben veel bedrijven een sterke toename in de omzet gezien. De grootste zuivelproducenten in het land, Vinamilk en Vinasoy, hebben daardoor veel product kunnen exporteren naar onder andere China, het Midden-Oosten, Zuid-Korea en Japan.

Bovenstaande levert de Vietnamezen overigens ook nog nieuwe, vaste handelspartners op. Zo heeft Vinamilk een overeenkomst gesloten met Dubai voor de afname van $20 miljoen aan zuivelproducten.

Nog lange weg te gaan
Maar, als het land echt een grote speler wil worden op de mondiale zuivelmarkt, dan heeft het nog een lange weg te gaan. Op dit moment is Nieuw-Zeeland de grootste speler, met een jaarlijkse afzet van $6,3 miljard. Daarna volgen Duitsland en Nederland, met een exportwaarde van respectievelijk $2,9 miljard en $2,4 miljard. Met een afzet van $300 miljoen staat het voorlopig nog ver onder Spanje. Dat land sluit de top 15 over 2019 af met een afzet van $462 miljoen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden