Shutterstock

Inside Melk

Fonterra steeds meer afhankelijk van China

28 Maart 2021 - Redactie Boerenbusiness

De winst van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra is steeds meer afhankelijk van de Chinese zuivelmarkt. Analisten verwachten echter dat de export, door de hoge kwaliteit en de goede relatie, voorlopig niet in gevaar komt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China is over 2020 verantwoordelijk voor ongeveer 46% van de winst van Fonterra. Het is een flink verschil met een jaar eerder, want toen lag dat percentage nog op ongeveer 35%. De groei komt voort uit het feit dat de Chinezen steeds vaker om zuivelproducten vragen, omdat die producten gezien worden als een zeer goede toevoeging in het steeds gezondere voedingspatroon. 

Aangezien de vraag naar zuivel toeneemt, staan de melkprijzen in China inmiddels op een hoog niveau. Bedrijven kopen daarom liever producten in, omdat dat een stuk goedkoper is. Tevens moet onthouden worden dat de Chinese melkproductie nog lang niet voldoende is om aan de vraag te voldoen. Voor Nieuw-Zeeland en Australië, de grootste leveranciers aan China, is dat laatste uiteraard goed nieuws.

Politieke spanningen
Er zijn nog meer kansen voor Nieuw-Zeeland, en dus Fonterra. Dit omdat de relatie tussen China en Australië wat onder druk staat. Door tarieven en importrestricties op onder andere gerst, wijn, vlees, katoen, hout, kool en kreeften uit Australië ziet het laatstgenoemde land zijn importcijfers richting China kelderen.

Gelukkig voor Fonterra is de politiek in Nieuw-Zeeland iets voorzichtiger. De overheid weet dat China een zeer belangrijke markt is en zal hierdoor niet veel weerstand bieden tegen Chinese bedrijven. Vooral de grootste zuivelcoöperatie van het land, Fonterra, heeft er belang bij dat de relatie tussen China en Nieuw-Zeeland goed blijft. Ook heeft Nieuw-Zeeland het geluk dat de kwaliteit altijd als zeer hoog wordt gewaardeerd. Dit is een groot voordeel op de wereldwijde zuivelmarkt.

Op korte termijn is daarom, vanuit analisten, niet de verwachting dat de relatie tussen China en Nieuw-Zeeland ook op gespannen voet komt te staan. Een belangrijke voorspelling, want zuivelcoöperatie Fonterra heeft ook flinke investeringen gedaan in China. Zo heeft het ruim $1 miljard in melkveebedrijven geïnvesteerd die de kwaliteit van de Chinese melk moeten verbeteren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden