Eigen foto

Inside Voer

Ruwvoermarkt wacht op weideseizoen

30 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Er zijn nog geen grote verschuivingen op de ruwvoermarkt. Prijzen blijven stabiel op een relatief hoog niveau. In grote delen van het land lijken veehouders nog voldoende voer te hebben. Door de hoge prijzen willen ze een tekort pas aanvullen als daadwerkelijk blijkt dat er onvoldoende voer is tot het weideseizoen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stemming in de fouragehandel is volgens de meeste handelaren afwachtend, maar zeker niet slecht. Veehouders verwachten, zeker met het huidige mooie weer, dat het weideseizoen snel van start gaat. Er is maar beperkt aanbod van ruwvoer en de vraag is net iets groter. De hoge prijzen maken wel dat veehouders kleinere hoeveelheden voer kopen dan in andere jaren. Een vrachtje extra is er in de meeste gevallen niet bij.

Goed kuilgras blijft gevraagd
Kuilgras wordt op het op het moment wat meer aangeboden. Veehouders die genoeg kuilgras hebben willen profiteren van de hoge prijzen op de voermarkt. Veel kuilen zijn echter van mindere kwaliteit, natter herfstgras. Dat is moeilijker te verkopen. De aanbieders hebben voor deze mindere kwaliteit (te) hoge prijzen in gedachten. Goed kuilgras blijft wel gevraagd. Voor goede kwaliteit kuilgras wordt gemiddeld €70 per ton franco geleverd gerekend.

Bij maïs blijft het aanbod redelijk stabiel. Door de hoge prijzen wordt er niet veel gehandeld. Veehouders die nu te kort hebben moeten wel en kopen ook maar er wordt ronde deze tijd weleens meer handel gedaan. De prijs blijft deze week stabiel op €70 per ton.

Voeraardappelen blijven deze week stabiel op €42,50 per ton. Handelaren merken wel op dat er maar beperkt aanbod is. In andere jaren waren er vaak meer voeraardappelen beschikbaar. Bierbostel blijft onverminderd populair en de prijs blijft op €2,90 per procent drogestof staan.

Weinig stro beschikbaar
Naar stro blijft een redelijke goede graag. Het aanbod begint zo langzamerhand wel op te drogen. Door eigenvoorraad of via vaste contacten in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk kunnen de meeste fouragehandelaren nog wel leveren. Tarwestro noteert gemiddeld €145 per ton. Gerstestro is bij de meeste handelaren circa €5 per ton goedkoper.

Ook weidehooi blijft gevraagd en net als stro is er niet veel aanbod. In de prijs zit wel een grote variatie. Mooi kwaliteitshooi kost gemiddeld €200 per ton. Minder goed hooi is al gauw enkele tientjes per ton goedkoper. In graszaadhooi is op het moment niet veel handel. De prijs blijft gelijk aan vorige week met €150 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden