Shutterstock

Inside Melk

Herpakt de zuivelmarkt zich na dit paasweekend?

1 April 2021 - Chanti Oussoren

Het was een rustige week voor de zuivelmarkt. De vraag is teruggelopen, maar ook het aanbod is niet ruim. Door de gebroken week in verband met Pasen zijn er minder volumes verhandeld dan normaal gesproken. Hoe bewegen de prijzen deze week en wat zijn de verwachtingen voor na Pasen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelmarkt heeft flink kunnen profiteren van de aanloop naar Pasen. Door de lockdown is de horeca nog gesloten, maar vraag naar vet bleef goed en de room- en boterprijs konden daardoor flinke meters maken. Vorige week was de handel grotendeels gedaan en was de 'paaspiek' voorbij. Door de mindere vraag moesten de noteringen terrein inleveren, maar deze week is er weer sprake van een licht herstel.

De DCA-notering van room stijgt deze week met €90 naar €4.665 per ton. Vooral in het begin van de week vond de prijs weer een weg naar boven. In de loop van de week werd deze gematigd. De boterprijs heeft zich daarentegen in de loop van de week juist herpakt en stijgt daardoor met €135 naar €4.060 per ton. Het huidige prijsniveau van zowel room als boter blijft ver voor op vorig jaar.

Melk nog altijd schaars
Daarbij wordt melk door zuiveltraders nog altijd beschreven als schaars. De melkaanvoer in Frankrijk en Duitsland blijft nog altijd achter en van een zogeheten 'flush' is nog altijd geen sprake. Nederlandse spotmelk noteert voor deze week dan ook gemiddeld op €36 per 100 kilo. In Duitsland beweegt de prijs tussen de €34,50 en de €36 per 100 kilo.

Het aanbod is niet ruim, maar de vraag is momenteel ook niet denderend in de aanloop naar het paasweekend. De kaasmarkten zijn vrij stabiel waarbij de noteringen van Gouda en Edam een klein stapje terug doen vanwege een mindere vraag. Kopers wachten op dalende prijzen die zij verwachten vanwege de flush.

Wat doet de markt na Pasen?
Door de coronacrisis en verscheidene omstandigheden is het een bijzonder jaar. Verwachtingen voor de komende tijd zijn dan ook afhankelijk van verschillende factoren en het blijft koffiedikkijken. Toch zijn de vooruitzichten volgens insiders niet negatief.

De rustige week wordt over het algemeen beschreven als een klein dipje. Naar verwachting zal de markt na Pasen weer wat vaster aanvoelen, doordat de koopinteresse weer toeneemt. De melkaanvoer gaat seizoenmatig oplopen, maar ook de horeca zal naar verwachting weer de deuren gaan openen in de aanloop naar de zomer. Dat kan de markt ook weer extra impulsen geven. Kortom, een onvoorspelbare markt.

Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (vloeibaar) 
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden