Agrifoto

Inside Voer

Vooral handel in kleinere partijen ruwvoer

13 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De ruwvoermarkt blijft stabiel. Hoewel er niet veel handel is, geven de handelaren aan dat die handel wel goed doorloopt. Door de hogere prijzen kopen veehouders over het algemeen kleinere hoeveelheden bij. Daar komt bij dat veel veehouders hopen dat het gras snel echt aan de groei komt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is een redelijk goede vraag naar kuilgras van hoge kwaliteit, maar het aanbod is zeer divers. Voor de bovenkant van de markt worden vandaag de dag prijzen genoemd van €75 per ton of hoger. De DCA-indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week en noteert daarmee €70 per ton op de boer geleverd. Dat is wel voor goede kwaliteit. Middelmatige kwaliteit is gauw €10 goedkoper.

De handel in snijmaïs is grotendeels vergelijkbaar met vorige week. Het is niet druk, maar er worden volgens verschillende handelaren toch wel wat vrachten gedaan. De prijs blijft op €70 per ton staan.

Bijproducten zijn gezocht
Veel veehouders stappen als het gaat om het rantsoen steeds vaker over van traditionele maïs, kuilgras en brok naar aanvulling met enkelvoudige (bij)producten. Hoge brokprijzen versnellen die trend. Fouragehandelaren zien veel vraag naar aardappelstoomschillen, aardappelpersvezels, tarwe en bierbostel. Hierdoor zijn de voerkosten te verlagen (ten opzichte van uitsluitend gebruik van mengvoer), zonder op de kwaliteit in te leveren. De prijs van bierbostel blijft (na de prijsverlaging van vorige week) deze week staan op €2,70 per procent droge stof.

Voeraardappelen blijven moeilijk te krijgen. Aardappelverwerkers betalen prijzen die ruim boven het voerniveau liggen. Veel akkerbouwers bieden daarom (in tegenstelling tot vorig jaar) niet of nauwelijks aardappelen aan voor het voer. De prijs van voeraardappelen is wel iets gezakt naar €42,50 per ton.

Stro blijft gelijk
De prijs van tarwestro blijft staan op €145 per ton. Gerstestro kost gemiddeld ongeveer €140 per ton, al zijn er handelaren die voor tarwe- en gerstestro dezelfde prijs aanhouden. Veel aanbod is er volgens de meeste handelaren niet.

In het graszaadhooi is niet veel handel op het moment. De prijzen blijven daarmee stabiel op €150 per ton. Prijsverschillen tussen de rassen zijn er bij meeste handelaren niet of nauwelijks. Naar weidehooi blijft voor deze tijd van het jaar nog relatief veel vraag. De voorraden slinken snel, maar de prijs blijft gelijk aan vorige week met gemiddeld €200 per ton.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden