Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Wanneer starten met maïs zaaien?

19 April 2021

Met een weersvoorspelling van vast weer met gestaag oplopende temperaturen kunnen de maïszaaimachines binnenkort weer in actie komen. Vorig jaar werd vanaf half april volop maïs gezaaid, maar let op: de bodemtemperatuur was toen veel hoger! Wat zijn de optimale omstandigheden voor maïsinzaai?

Belangrijk is om je zaaiplanning te baseren op de bodemtemperatuur en weersvooruitzichten. Wacht met maïs zaaien tot de bodemtemperatuur minimaal 10 °C en de omgevingstemperatuur 15 °C is. Gemiddeld wordt deze bodemtemperatuur, afhankelijk van grondsoort en regio, ergens tussen 20 april en 1 mei bereikt. Het KNMI meet de bodemtemperatuur op 4 plaatsen in Nederland, nog beter is natuurlijk om zelf te meten.

Risico's bij te vroeg zaaien
Gezien de weersvooruitzichten zou een vroege maïsinzaai dit jaar wel eens goed mogelijk kunnen zijn, zeker op de lichtere, warmere gronden. Maar let op: zaai niet te vroeg! Maïszaad kiemt bij een bodem vanaf 10 °C, maar het snelst bij meer dan 20 °C. Bij vroeg zaaien verloopt de kieming dus langzamer, waardoor de jonge kiem langer blootstaat aan schade door schimmels en insecten, met hogere plantuitval als gevolg. Ook is er risico op schade door nachtvorst.

Vroeg zaaien zorgt bovendien niet per se voor vroeger oogsten. Maïs is een kortedagplant, die zijn bloei afstemt op de daglengte. De bloei zet in na de langste dag, en het bloeitijdstip is afhankelijk van het maïsras, de groeiomstandigheden en de temperatuur.

Vanggewas aanpakken
Waar je dus de rust moet bewaren bij inzaaien, geldt dat zeker niet voor het vanggewas: werk dat zo snel mogelijk onder als je dat nog niet hebt gedaan. De nutriënten in het vanggewas komen zo'n 2 maanden na inwerken vrij. Bij te laat inwerken kan de maïs deze niet meer volledig benutten. Ga je het vanggewas oogsten, realiseer dan dat je hiermee 20 - 30 mm vocht onttrekt.

Ruwvoerspecialist Antoon Verhoeven geeft in onderstaande video 4 praktische tips voor bij de voorbereiding van je maïsteelt.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden