Shutterstock

Inside Voer

Ruwvoerhandel begint wat stroever te lopen

20 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Er is weinig verandering in de ruwvoermarkt. Verschillende fouragehandelaren melden dat het niet druk is op het moment. Weinig aanbod, hoge prijzen en een matige liquide positie bij veel veehouders kenmerken de markt. Dat maakt veehouders afwachtend en de handel niet makkelijker. Er wordt wel wat gedaan maar niet veel. Op zich niet ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het koude voorjaar zorgt ervoor dat het gras pas laat echt aan de groei komt. Het beperkte aanbod van ruwvoer zal voorlopig mede daardoor niet snel veranderen. Nieuwe oogst van gras kan nog wel een paar weken op zich laten wachten. Grote prijsverandering worden daarom op korte termijn nog niet verwacht.

Voor kwaliteit wordt betaald
Goede kwaliteit kuilgras blijft gevraagd. Aanbod is er ook wel, maar de kwaliteit van de aangeboden kuilen loopt erg uiteen. Goed kuilgras wordt niet in grote mate aangeboden volgens de meeste handelaren. Nattere kuilen zijn wel ruim voorhanden. Mooi kuilgras blijft aan de prijs en kost gemiddeld €70 per ton.

In snijmaïs is weinig aanbod en er is ook weinig vraag naar. Er worden af en toe wat partijen gedaan, maar druk is het allerminst volgens verschillende handelaren. De prijs blijft gelijk aan vorige week met €70 per ton.

Extra vraag naar structuur
Sommige fouragehandelaren merken dat veehouders nu wat extra structuurvoer zoeken. Dit om de penswerking bij een rantsoen met geil voorjaarsgras op peil te houden. Naar stro is daardoor op het moment redelijk vraag, maar het aanbod blijft beperkt. Vooral in Denemarken is nog stro te krijgen. Het aanbod in Duitsland en Frankrijk is volgens verschillende handelaren minder dan in andere jaren. De prijs van stro blijft stabiel met €145 per ton voor tarwestro en €140 voor gerstestro.

Graszaadhooi is op het moment niet veel voorhanden. De prijs blijft deze week stabiel op €150 per ton. Waar in andere jaren engelsraai wat goedkoper is, is er dit jaar bij de meeste handelaren geen prijsverschil tussen te verschillende rassen. In weidehooi is niet veel handel op het moment. Vraag is er volgens de meeste handelaren nog wel, maar het aanbod van goed hooi droogt snel op. Prijzen voor goed hooi blijven gelijk aan vorige week met gemiddeld €200 per ton.

het aanbod voeraardappelen blijft krap. Al hebben enkele handelaren wel het idee dat er iets meer op de markt is dan een paar weken geleden. De gemiddelde prijs komt uit op €42,50 per ton. Ook bierbostel blijft stabiel op €2,70 per procent droge stof.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden