Shutterstock

Inside Melk

Melkveehouders melken er lustig op los in de VS

26 April 2021 - Folkert Flapper

Amerikaanse melkveebedrijven hebben er in maart lustig op los gemolken. De melkaanvoer in de Verenigde Staten heeft vorige maand een recordhoogte bereikt door een combinatie van veel koeien en een gemiddelde hoge productie. Dat heeft echter ook letterlijk een prijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit de gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). De melkproductie in de Verenigde Staten voor de 24 belangrijkste staten komt in maart van dit jaar uit op circa 8,5 miljoen ton. Dat is een kleine 2% meer dan in maart 2020. Daarmee zit de melkproductie in de VS nog steeds in de lift. Ter illustratie: over heel 2020 nam de Amerikaanse melkaanvoer met 2,8% toe ten opzichte van 2019.

Na de traditionele getalsmatige dip in februari (door het lage aantal dagen) brachten de 31 dagen van maar dus een zeer sterke stijging. Dit komt onder meer door de aanwas van de Amerikaanse melkveestapel. Die lag in maart van dit jaar 1% hoger, oftewel 93.000 dieren meer, dan in maart 2020. Daarbij lag ook de gemiddelde melkproductie per koe met een kleine 947 kilo zo'n 0,9% hoger dan in maart van het vorige jaar.

Meer vraag uit horeca
Het gevolg van de hoge melkproductie is dat de melkprijs onder druk staat. De productie van boter, kaas en magere melkpoeder heeft nog nooit zo hoog gestaan. Wel is er iets meer vraag naar zuivel in de horecasector. Er worden steeds meer restaurants geopend door onder meer de versoepelingen na de lockdown, waardoor markt ook steeds groter wordt.

Binnenkort gaat de Verenigde Staten ook het 'Dairy Donation' programma starten, wat ervoor moet zorgen dat het overschot aan melk gedoneerd kan worden aan voedselbanken. Melkveehouders kunnen meedoen aan dit programma en moeten hiervoor aan bepaalde eisen voldoen.

De USDA verwacht een stijging van net iets onder 2% in 2021. Deze melkproductie kan voor meer druk geven op de prijs voor kaas en boter en dus ook de melkprijs. Positief voor de Amerikanen is dat de magere melkpoeder prijzen omhooggaan door een toename van de export.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden