Shutterstock

Inside Melk

Melkprijs voor de lange termijn blijft vast rond €40

26 April 2021

De prijzen voor melk lopen de laatste tijd aardig op. Dat heeft onder meer te maken met de toenemende wereldwijde vraag naar zuivelproducten. De aanvoer van melk houdt dit voorlopig niet bij. Wat betekent dit voor de melkprijs voor de lange termijn?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China is een voorname motor op de zuivelmarkt. Veel vraag naar zuivelproducten komt er de laatste tijd uit China, wat mede heeft geleid tot stijgende noteringen en dus hogere melkprijzen. Al een tijdje werd verwacht dat de Chinese kooplust geleidelijk afneemt, maar voorlopig is dit nog niet het geval.

De vraag in de rest van de wereld neemt ondanks de coronacrisis niet af, waardoor zuivelproducten per saldo goed zijn gevraagd. Met een bonusverwachting daar bovenop; 'wat als wereldwijd de lockdowns worden afgeschaft en mensen weer naar het restaurant kunnen en dagjes uit mogen plannen?'

Iets meer aanbod van melk
De stijging in het aanbod lijkt daarentegen beperkt. De jarenlange groei van de melkaanvoer in Europa - vooral na het einde van de melkquotering - lijkt ten einde. In de Verenigde Staten neemt de melkplas echter nog wel toe. Per saldo is er zo wereldwijd iets meer aanbod van melk.

Na de dip in de noteringen aan het begin van de coronacrisis in het voorjaar van 2020, trekken de noteringen van zuivelproducten als boter, kaas, melkpoeder en rauwe melk dus aan. Sommige prijsstijgingen zijn indrukwekkend. Boter heeft een aantal weken geleden gepiekt op €4.220, terwijl deze kort na het uitbreken van corona op €2.226 stond. Dat is een plus van 65%.

De verstoring van de zuivelmarkt door de coronacrisis is gelet op het prijsverloop derhalve kortstondig geweest. De plus van 65% lijkt voort te komen uit sterke onderliggende 'drivers'. Dat blijkt ook uit de vergelijking van de huidige prijs met die van het begin van vorig jaar. In week 1 van 2020, ruim voordat corona uitbrak in Nederland, noteerde verse West-Europese boter €3.553 per ton. Ten opzichte van deze notering piekte boter eerder deze maand nog altijd een dikke 18%.

Magere melkpoeder (SMP) noteert nu zo'n 30% hoger dan kort na de uitbraak van corona. En ongeveer gelijk aan het niveau van week 1 van 2020 toen SMP ook historisch hoog stond. Prijzen voor boter en magere melkpoeder zijn dus aardig volatiel geweest het afgelopen jaar.

Duidelijk is ook dat de huidige prijsniveaus historisch gezien hoog zijn. En het einde van die hogere prijzen lijkt nog niet in zicht. Als we bijvoorbeeld naar de termijnmarkten kijken voor boter en magere melkpoeder, dan zijn de prijzen voor levering volgende maand ongeveer gelijk aan die van levering over een jaar. En dat wat geldt voor boter en SMP, geldt natuurlijk ook voor de grondstof daarvan: melk.

Melkprijs vastleggen
Uit een berekening gemaakt door markt- en prijsrisicobureau DCA-Markets op basis van de koersen van boter (vet) en magere melkpoeder (eiwit), komt naar voren dat melkveehouders de melkprijs via de termijnmarkt nog steeds vast kunnen leggen voor de periode januari 2022 tot juni 2022 voor rond de €40 per 100 kilo. Fluctuaties in de dag en per dag maken het lastig om de hoogte van vaste berekende melkprijs exact te noemen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden