Shutterstock

Inside Voer

Kwalitatief goed voer blijft aan de prijs

28 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Er is niet veel handel in ruwvoer op het moment. Verschillende handelaren melden de handel wat moeilijker loopt dan een paar weken geleden. Het hoogst nodige voer wordt gekocht maar ook niet meer dan dat. Zeker nu het weer beter is en het gras eindelijk aan echt aan de groei lijkt te komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De huidige relatief hoge prijzen van ruwvoer en dat een aantal veehouders wat krap bij kas zitten, helpt de omzet niet echt. Goede kwaliteit ruwvoer is steeds lastiger te krijgen volgens verschillende fouragehandelaren. Grote veranderingen in de prijzen blijven daardoor uit.

Stro blijft gevraagd
De vraag naar stro blijft redelijk goed voor deze tijd van het jaar. Het is wat minder dan een maand geleden, maar zeker niet slecht. De voorraad stro begint geleidelijk aan wel minder te worden, ook in Duitsland en Frankrijk. De prijs blijft stabiel met €145 per ton voor tarwestro.

In graszaadhooi wordt door de meeste handelaren weinig handel gedreven op het moment. De eigen voorraden zijn bij verschillende handelaren op. Bijkopen kan wel, maar met de huidige prijzen van rond de €150 per ton geven veel veehouders de voorkeur aan (gehamerd) stro voor extra structuur in het rantsoen. Weidehooi wordt op het moment voornamelijk afgezet richting particuliere paardenhouders en maneges. Veehouders zijn nauwelijks aan de markt voor hooi op het moment. De DCA-indicatieprijs blijft stabiel op €200 per ton.

Weinig voeraardappelen
Voeraardappelen blijven moeilijk te krijgen. Er is gewoon veel minder aanbod dan vorig jaar toen de fritesaardappelprijs in elkaar zakte door de coronauitbraak. Veehouders vinden de prijzen van boven de €40 per ton overigens ook aan de hoge kant, stellen verschillende handelaren.

De vraag naar bijproducten - in het bijzonder aardappelbijproducten zoals stoomschillen en snippers - blijft goed. Bierbostel komt wat meer beschikbaar op de markt volgens enkele handelaren. Dat heeft een licht prijsdrukkend effect. Bierbostel komt deze week €0,05 lager uit op €2,65 per procent drogestof.

Goede kuilgras blijft aan de prijs
In kuilgras is niet veel handel op het moment. Goed kuilgras wordt niet veel aangeboden en kopers vinden het snel te duur. Daar komt bij dat veel veehouders hopen binnen enkele weken over te stappen op vers gras. Wat er wordt gekocht, is over het algemeen alleen om deze korte periode te overbruggen. Net als de afgelopen weken blijft goed kuilgras geschikt voor melkvee gemiddeld €70 per ton kosten.

Ook in snijmaïs is niet veel handel op het moment. Net als bij kuilgras geldt dat veel veehouders de prijs te hoog vinden. De snijmaïsnotering is gelijk aan vorige week met €70 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden