Shutterstock

Nieuws MELK

Vergelijken internationale melkprijzen opgeschort

28 April 2021 - Stef Wissink

Het maandelijks publiceren door LTO Nederland van de internationale melkprijsvergelijking is opgeschort. ZuivelNL en de European Dairy Farmers (EDF), de partijen die de vergelijking in opdracht van LTO uitvoeren, kunnen het niet eens worden over nieuwe afspraken over het aanleveren van de gegevens. 

De LTO Melkprijsvergelijking loopt al jaren. De basis voor de vergelijking zijn de melkafrekeningen van veehouders uit verschillende landen die via de EDF worden aangeleverd. ZuivelNL verwerkt deze gegevens tot een maandelijks rapport over de internationale uitbetaalprijzen voor standaardmelk. Ook is er een jaarlijks vergelijkingsrapport beschikbaar. 

Afspraken liepen vorig jaar af
Uit navraag bij Jurgen Jansen van ZuivelNL blijkt dat de samenwerking rustte op een pakket afspraken, dat vorig jaar afliep. Geprobeerd werd om de samenwerking voort te zetten en een nieuwe overeenkomst af te sluiten. Dat is echter niet gelukt, waardoor nu een punt wordt gezet achter de jarenlange coöperatie. Punt van discussie waren onder meer de financiële vergoeding en het intellectuele eigendomsrecht van de data en publicaties.

Jansen merkt nadrukkelijk op dat het om een opschorting gaat: "De internationale melkprijsvergelijking wordt door velen gewaardeerd. Het is dus zeker niet de intentie om deze nu definitief te beëindigen. Het inventariseren van nieuwe bronnen en het uitwerken daarvan heeft echter tijd nodig. De bal om dat op te pakken ligt nu bij LTO"

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden