Shutterstock

Inside Melk

Melkflush getemperd door matige voorjaarsweer

29 April 2021 - Chanti Oussoren

De melkaanvoer blijft door de koude weersomstandigheden nog altijd achterlopen op vorig jaar en de melkflush laat nog op zich wachten, wat tot een beperkt aanbod leidt. Wat doen de DCA-zuivelnoteringen deze week?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese melkaanvoer loopt nog altijd achter op vorig jaar. Doordat de weersomstandigheden dit jaar minder goed zijn, wordt de melkproductie nog niet voldoende opgeschroefd naar het niveau van vorig jaar. Inmiddels hebben we een mooie week achter de rug, maar voor volgende week zijn de vooruitzichten weer minder goed.

De Nederlandse melkaanvoer loopt seizoensmatig wel op, maar van een echte flush is nog geen sprake en de beschikbaarheid is krap. De DCA-notering van Nederlandse spotmelk beweegt deze week op €36,50 per 100 kilo. Hiermee ligt het prijsniveau ver boven het niveau van voorgaande jaren. In Duitsland beweegt de prijs tussen €33,50 in het noorden en €34,50 in het zuiden. 

Rustige vraag
Verder zijn vraag en aanbod op de markt redelijk in balans. Er zijn geen grote volumes beschikbaar, maar ook de vraag is relatief rustig. Bij kopers heerst er over het algemeen een afwachtende houding.

De DCA-notering van concentraat beweegt deze week vrij stabiel en stijgt met slechts €5 tot €1.985 per ton. Ook de poederprijzen bewegen deze week relatief rustig en stijgen of dalen slechts licht.

Onzekerheid heerst
Room voelt deze week iets vaster aan. De prijs stijgt deze week met €55 tot een gemiddelde van €4.480. Ook hier zijn vraag en aanbod in verhouding, er zijn geen grote volumes beschikbaar en is er tegelijkertijd weinig vraag. Het huidige prijsniveau beweegt ver boven het niveau van vorig jaar, maar weet niet de prijzen van 2018 en 2019 te evenaren.

Grote partijen stellen daarnaast aankopen uit in verband met onzekerheid over de versoepeling van de coronamaatregelen. In Nederland is vanaf woensdag de horeca 's middags geopend, maar in Duitsland is er nog altijd geen sprake van versoepelingen.

De DCA-noteringen voor kazen zijn deze week licht gedaald. Mozzarella daalt deze week met €80 tot €3.085 per ton. Ook Edam, Gouda en Cheddar Curd moeten deze week inleveren, maar de dalingen zijn wel minder fors dan bij Mozzarella.

Perspectief
De markt wordt momenteel beschreven als 'niet wild', maar er is in principe wel voldoende te doen. De hoop op versoepelingen in Europa blijft en wanneer die er komen worden er ook vastere prijzen verwacht. De melkaanvoer blijft nog altijd achter op vorig jaar en voor komende week liggen er ook geen goede voorjaarstemperaturen in het verschiet. Dit biedt weinig perspectief voor de melkflush en deze wordt dan ook mogelijk verlaat. Wel kan dit prijsdruk op de zuivelproducten temperen wanneer ook de vraag matig blijft.

Klik hier voor de laatste noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden