Shutterstock

Inside Melk

Nieuw-Zeeland schroeft melkaanvoer in maart op

30 April 2021 - Folkert Flapper

Melkveebedrijven in Nieuw-Zeeland hebben in maart van dit jaar flink meer melk geproduceerd dan vorig jaar. Daarmee houdt de zuivelsector het relatief hoge niveau van de maand februari vast, waarschijnlijk onder meer aangemoedigd door de hogere melkprijs die marktleider Fonterra uitbetaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkproductie over maart komt uit op 1.844.000 ton. Dit is ruim 9,7% meer dan in maart 2020 en 7,6% meer dan in maart van 2019. In de derde maand van 2017 en 2018 lag de melkproductie net iets hoger dan in maart van dit jaar. Dat de melkaanvoer ondanks de seizoensmatige daling aardig op peil blijft, komt door de hogere melkprijs van afgelopen maanden.

De GDT-prijzen in de eerste maanden van het jaar flink gestegen en Fonterra heeft de prognose melkprijs al 3 keer tussentijds verhoogd. Vooral de importbehoefte van China en Zuidoost-Azië is erg groot. Omdat de economie van China is hersteld na de coronapandemie, is het land een grote inkoper van Nieuw-Zeelandse zuivel zoals volle melkpoeder.

Voorbereiden op droogstand
Na de seizoenspiek in oktober en november is de melkproductie traditioneel in Nieuw-Zeeland langzaam op haar retour. Vanaf mei duikt de aanvoer dan traditioneel onder de 1 miljoen ton, doordat de melkveehouders de koeien langzaam gaan voorbereiden op de droogstandperiode in juni en juli. Dan is het in Nieuw-Zeeland winter.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden