Shutterstock

Inside Voer

Nog geen omslag op de ruwvoermarkt

4 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Veehouders blijven voorzichtig met het met het aankopen van extra ruwvoer. De handel loopt volgens verschillende handelaren door, maar druk is het zeker niet. Er mag dan niet veel vraag naar ruwvoer zijn, er is ook een zeer beperkt aanbod van kwalitatief goed voer. Van een omslag op de ruwvoermarkt is vooralsnog geen sprake.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Her en der zijn de eerste percelen gemaaid, vooral waar maïs gezaaid moet worden, maar veel gras zit er nog niet op. Het duurt nog wel even voor er op grote schaal nieuw gras gewonnen wordt.

Kuilgras blijft aan de prijs
Goed kuilgras is volgens verschillende handelaren moeilijk te krijgen op het moment. Wat wel te krijgen is, is flink aan de prijs. Daarbij worden uitschieters tot €80 genoemd per ton in de silo geleverd voor zeer goed kuilgras geschikt voor melkgeiten. Goed kuilvoer voor koeien gaat over het algemeen iets goedkoper weg, maar de gemiddelde DCA-indicatieprijs stijgt deze week licht naar €72,50 per ton.

In snijmaïs is bij de meeste handelaren momenteel erg weinig handel. De prijs is voor veehouders aan de hoge kant en voor veel boeren is het nog niet duidelijk of ze voldoende maïs hebben tot het einde van het seizoen. De beslissing om maïs te kopen of verkopen wordt daarom zoveel mogelijk doorgeschoven. De prijs voor snijmaïs blijft deze week stabiel op €70 per ton.

De vraag naar bijproducten blijft over het algemeen goed. Het laat opgang komen van het weideseizoen en de hoge prijzen van andere eiwitrijke producten zijn hier debet aan. De prijs van bierbostel blijft deze week gelijk op €2,65 per procent drogestof. Voeraardappelen worden maar zeer beperkt aangeboden volgens de meeste fouragehandelaren. De prijs blijft deze week gelijk aan vorige week met €42,50 per ton.

Weinig stro te krijgen
Stro is steeds lastiger te krijgen, melden verschillende handelaren. Ook de voorraden in Frankrijk en Duitsland worden minder. De prijs doet daardoor een klein stapje omhoog en komt deze week uit op €147,50 per ton voor tarwestro. Gerstestro is bij de meeste handelaren circa €5 per ton goedkoper.

Graszaadhooi wordt nu niet veel verhandeld. Net als bij stro raken hiervan ook de voorraden op. Met prijzen van rond de €150 per ton voor alle rassen is er ook niet veel belangstelling van veehouders. Naar weidehooi blijft redelijk veel vraag, maar dan vooral vanuit de paardenhouderij. Kwaliteit is volgens enkele fouragehandelaren niet zo'n groot issue nu, kunnen leveren is belangrijker.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden