Agrifoto

Inside Voer

Voorverkoop perspulp van start: dit jaar duurder

10 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De voorverkoop van perspulp is vandaag (maandag 10 mei) van start gegaan. Perspulp is een restproduct van suikerbieten dat sinds jaar een dag als voer gebruikt wordt voor onder andere melkvee, vleesvee en geiten. Verschillende handelaren verwachten dat ook dit jaar perspulp een gewild product is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De basisprijs voor perspulp is €1,75 per procent droge stof. Daarmee is de perspulp €0,10 duurder dan vorig seizoen. "Maar perspulp is bij deze prijs nog steeds zeer koopwaardig", zegt Bart Grob commercial Manager bij Duynie. "Perspulp is een smakelijk product, hoog in VEM (Voeder Eenheid Melk) en van een constante kwaliteit. Het is daarmee een uitstekende aanvulling op het ruwvoer in het rantsoen We verwachten dan ook dat de vraag naar perspulp ongeveer gelijk zal zijn aan vorig jaar".

Ook Alwin Wolfsen van Jan Bakker verwacht goede belangstelling voor perspulp. "Voer is relatief duur op het moment. Zeker veehouders die verwachten komend jaar wat schraal in het ruwvoer te zitten, kunnen overwegen perspulp te bestellen als aanvulling op het rantsoen".

Aanbod onzeker
Wat het aanbod perspulp gaat worden is nog niet te voorspellen. Het areaal suikerbieten is vrijwel gelijk aan vorig jaar. De bieten komen dit voorjaar door de kou van afgelopen weken nog maar traag op gang. Van droogte zoals vorig seizoen is nu geen sprake en het percentage overzaai is volgens Cosun Beet Company zeer beperkt. "Maar of het een seizoen van gemiddeld 70 of 90 ton bieten per hectare is nog niet te voorspellen", volgens Grob. 

Het overgrote deel van de perspulp wordt door beide leveranciers los gestort in de silo geleverd, maar ook levering in een slurf of levering voor mengen door de maïskuil is mogelijk. "Maar hoe flexibeler de klant is qua leveringstijdstip hoe hoger de korting", zegt Grob. "Veel veehouders die jaarlijks perspulp voeren, hebben daarom een aparte sleufsilo geïnvesteerd". 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden