Agrifoto

Inside Melk

Oplossingen bij een ruwvoertekort

18 Mei 2021 - Folkert Flapper

Het ruwvoertekort is op sommige plaatsen in Nederland een groot probleem voor melkveehouders. Zoals in het zuiden en oosten van het land, waar afgelopen jaar door de droogte op de zandgronden weinig ruwvoer van het land is gehaald.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het huidige relatief koele voorjaar hebben veel melkveehouders afgelopen weekend de eerste snede ingekuild. De vraag is nu hoe de melkveebedrijven met een ruwvoertekort de zomerperiode moeten doorkomen. Het lijkt erop dat de melkveehouders vooralsnog even de kat uit de boom kijken. 

Volgens Agrifirm is de markt van ruw- en krachtvoer stabiel, waarbij de aankopen van krachtvoer door melkveebedrijven niet afwijken van gangbaar. Ook de ruwvoerhandel is rustig. Dat heeft alles te maken met het hoge niveau van de prijzen.  Melkveehouders zijn door de hoge ruw- en krachtvoerprijzen nog niet bezig om het tekort aan te vullen.

Voeren van de eerste snede
Melkveebedrijven hebben verschillende keuzes om met het tekort aan ruwvoer om te gaan, afhankelijk van de voervoorraad op het bedrijf.  Het voeren van de eerste snede van dit jaar, wanneer deze er klaar voor is, kan voor de hand liggen. Dit heeft als voordeel dat de melkkoeien in de zomerperiode hoogwaardig ruwvoer krijgen voor relatief weinig kosten.

Dit samen met de stijgende melkprijs van de afgelopen maanden kan goed uitpakken voor de zomerperiode. Voor de winterperiode kan de melkveehouder dan latere graskuilen voeren of ruwvoer aankopen. Het probleem wordt dus verplaatst naar het winterseizoen, waar ruw- en krachtvoerprijzen weer op een ander niveau kunnen liggen.

Bijproducten of krachtvoeders
Gebruik te maken van bijproducten of krachtvoeders om het rantsoen aan te vullen, is vanzelfsprekend ook een optie. Als er vers gras wordt gevoerd op het bedrijf, kan bijvoorbeeld bijproducten uit de zetmeelwinning uit korrelmaïs (zoals Corngold) een mogelijkheid zijn. Dit product is qua prijs/kwaliteit verhouding goedkoop met een prijs van rond de €2,40 per % droge stof.  Met het hoge zetmeel en negatieve OEB past deze goed naast vers gras.

Snijmaïs aankopen is ook mogelijk, maar er is weinig aanbod en er wordt de hoofdprijs voor betaald.

Verwachtingen
Dat de grondstofprijzen afgelopen tijd zo zijn gestegen heeft onder meer te maken met de coronacrisis. Aan het begin van de coronacrisis hebben veel producenten van grondstoffen de productie omlaag gebracht, omdat werd gedacht dat de crisis de vraag flink ging verlagen. Uit de praktijk blijkt dit niet het geval te zijn, waardoor tekorten zijn ontstaan. De verwachting is dat producenten de productie en voorraden weer opbouwen, waardoor de prijzen mogelijk later weer wat worden gedrukt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden