Shutterstock

Inside Voer

Iets hogere melkprijs voor betere handel ruwvoer

18 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Kwalitatief goed voer blijft schaars en duur op de markt voor ruwvoer. Een iets hogere melkprijs kan de handel wat vlot trekken, zo laten fouragehandelaren doorschemeren. Want goed voer voor een beetje redelijke prijs inkopen, valt niet mee. Wat doen de DCA Indicatieprijzen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de hoge prijzen is het redelijk rustig op de ruwvoermarkt. De verkopen lukken volgens de meeste fouragehandelaren aardig, al had een iets betere financiële positie van de melkveehouders de markt een zetje kunnen geven.

Een deel van de melkveehouders heeft vorige week tussen de buien door de eerste snede binnengehaald. De rest wacht tot het gras nog zwaarder staat of op vaster weer. Ook het maïs zaaien verloopt vooral in het noorden van het land moeizaam. Mede door de onzekerheid die dat creëert, blijft er volgens de handel redelijk goed vraag naar ruwvoer voor deze tijd van het jaar.

Grote verschillen tussen de regio's
Boeren die het gras in de silo hebben, kunnen redelijk goed inschatten hoeveel kuilgras ze overhouden of tekort komen. Daardoor is er wat meer aanbod van kuilgras op het moment. Veehouders die kuilgras te kort komen, kopen wel maar zijn voorzichtig om niet meer dan strikt noodzakelijk te kopen bij de huidige prijzen.

Goed kuilgras blijft moeilijk te krijgen. De DCA Indicatieprijs zakt deze week met €2,50 naar gemiddeld €70 per ton. Daarbij is wel een grote spreiding tussen de verschillende gebieden in Nederland. 

In snijmaïs is niet veel handel. De DC Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week met €70 per ton. Veel veehouders die schraal in de maïsvoorraad zitten, zijn redelijk afwachtend volgens handelaren en proberen waar mogelijk het rantsoen met andere goedkopere (bij)producten aan te vullen. 

Goede vraag bijproducten door duur krachtvoer
Er blijft een goede vraag naar bijproducten. Mede door de relatief hoge brokprijzen blijven alternatieve producten als stoomschillen, bierbostel, persvezel goed gevraagd door melkveehouders. De DCA Indicatieprijs van bierbostel blijft gelijk aan vorige week met €2,65 per procent droge stof. Ook de prijs van voeraardappelen blijft gelijk aan vorige week met €42,50 per ton. Maar net als de afgelopen weken blijft het aanbod voeraardappelen beperkt.

Stro duur door extra transportkosten 
Stro is er op zich nog voldoende te vinden in Europa, maar niet op de plaatsen waar het andere jaren vandaan komt. Verschillende fouragehandelaren wijken uit naar Denemarken of Spanje, waar stro (weliswaar goed aan de prijs) nog te krijgen is met hoger transportkosten tot gevolg.

In andere jaren doen een aantal handelaren ook nog weleens wat in Engeland, maar dat is dit jaar vrijwel niet aan de orde. De douaneformaliteiten die sinds de brexit van kracht zijn, hebben een flinke drempel opgeworpen. Handelaren nemen liever niet het risico dat een vracht aan de grens wordt teruggestuurd met alle bijkomende kosten van dien. Geheel ongegrond is deze angst niet, want het is al een aantal keer gebeurd dat vrachten door de douane retour zijn gezonden.

Het weidehooi is zo goed als op. De voorraden die er nog staan proberen de meest handelaren achter de hand te houden voor de vast klanten. Kwalitatief goed hooi blijft stabiel op €200 per ton. Graszaadhooi wordt niet veel verkocht. Handelaren hebben over het algemeen minder voorraad graszaadhooi aangehouden dit seizoen en bieden veehouders nu liever stro aan als alternatief. Handelaren die nog wel wat graszaadhooi gedaan hebben noemen prijzen van rond de €150 per ton. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden