Shutterstock

Inside Melk

Global Dairy Trade stelt tikje teleur met kleine min

18 Mei 2021 - Eric de Lijster

De Global Dairy Trade (GDT) is vandaag (dinsdag 18 mei) op de tweede veildag in mei licht in mineur geëindigd. Voor de derde opeenvolgende keer kwam de gemiddelde prijs iets lager. De zuivelmarkt valt daarmee als stabiel te bestempelen, maar eigenlijk was op oplopende zuivelprijzen gerekend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De 284ste veildag van de Nieuw-Zeelandse GDT eindigde met een licht dalende Prijs Index van -0,2%. De gemiddelde prijs kwam daarbij uit op $4.150. Daarmee is de zuivelmarkt al ruim 1,5 maand zeer stabiel als we naar de koers van 4 veildagen van de GDT vanaf 6 april kijken. Toen steeg de prijsindex met 0,3%, gevolgd door 3 kleine dalingen van 0,1%, 0,7% en vandaag dus 0,2%. 

Vooruitzichten positief
De prognoses voor deze veildag waren nog wel gunstig gestemd. In Noordwest-Europa lopen de DCA-zuivelnoteringen door de bank genomen de laatste weken weer licht op en zijn de vooruitzichten voor juni positief. En ook in Nieuw-Zeeland zelf kijkt de termijnmarkt NZX de laatste weken voor met name volle melkpoeder en magere melkpoeder door de bank genomen weer omhoog. Waarbij boter en boterconcentraat (AMF), dat moet worden gezegd, wel onder druk blijft staan.

Ook het aanbod van 21.140 ton op deze veildag van de GDT was weliswaar stukken hoger dan in dezelfde periode de laatste 3 jaar, maar vrijwel gelijk aan de vorige editie van dinsdag 4 mei. Tel daar de wereldwijde stijgingen van agrarische grondstoffen, inclusief de oplopende olieprijs, bij op en de vooruitzichten zagen er zonnig uit.

Negatief uit de toon
Met deze uitgangspunten in het oog houden, viel de minieme prijsdaling van volle melkpoeder dus in negatieve zin uit de toon. De index van volle melkpoeder liep 0,2% in waarde terug, om te komen tot een gemiddelde prijs van $4.123 per ton. Dit werd echter wel gecompenseerd door magere melkpoeder, die een kleine 20% van het aanbod in beslag nam. De index van magere melkpoeder liep 0,7% op om te komen tot $3.447.

Net als de vorige veildagen liet boter het afweten. Zowel de gemiddelde prijs van boter als boterconcentraat (AMF) noteerden een min. Boter daalde met 2,2% tot een gemiddelde prijs van $4.929. AMF leverde met -0,1% een handvol dollars per ton in. Cheddar tot slot bleef met een plus van 1% tot $4.123 nog wel aan de positieve kant van de score.

Duikvlucht naar beneden
Waar in Europa de zomer aanbreekt en de lockdowns geleidelijk worden versoepeld, breekt in Nieuw-Zeeland de komende maanden het winterseizoen aan waarin de melkproductie een duikvlucht naar beneden maakt. Of dit de ingrediënten zijn voor een opwaartse beweging op de GDT wordt over 2 weken duidelijk op de volgende veildag. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden