Shutterstock

Inside melk

Runderslacht raakt steeds verder achterop

19 Mei 2021 - Stef Wissink

Het aantal in Nederland geslachte runderen lag ook in april op een laag niveau. Het hele jaar worden er al weinig koeien voor de slacht aangeboden. De prijzen noteerden ondanks het krappe aanbod  vrij stabiel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van week 13 tot en met 17 werden er 38.359 runderen geslacht.  Dat zijn er gemiddeld 7672 per week. Vorig jaar werden in deze weken 45.451 runderen geslacht, gemiddeld 9090 per week. Dit betekent dat het aantal slachtingen dit jaar 15,5% lager lag dan vorig jaar.

Positieve zuiveltendensen stimuleren langer aanhouden slachtvee
Met uitzondering van de eerste weken van het jaar worden er het hele jaar al weinig dieren voor de slacht aangeboden. Veehouders houden dieren die op de nominatie staan om afgevoerd te worden mogelijk  langer aan om - met het oog op stijgende melkprijzen - extra melk te kunnen leveren. In de eerste 17 weken van dit jaar zijn er 155.756 runderen geslacht. Dat zijn er ruim 20.000, ofwel bijna 12%, minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook ligt dit ruim onder het 5-jarig gemiddelde.

Naast de stimulans die uitgaat van de hogere melkprijzen stijgt ook de gemiddelde leeftijd van melkvee in Nederland. Hierdoor is er minder vervanging, en daarmee jongvee nodig. Dit geeft veehouders ook de ruimte om wat extra melkvee aan te houden. In de sector valt te horen dat dit mogelijk ook een deel van de achterblijvende slachtcijfers kan verklaren. De terugval van 20.000 stuks is echter wel zodanig fors dat er dit jaar waarschijnlijk nog wel een keer extra vee afgestoten zal worden. Dit zal noodzakelijk zijn om onder het fosfaatplafond te blijven. Later dit jaar kan dat leiden tot een hoger aantal slachtingen.

Prijzen in april stabiel
Ondanks het krappe aanbod van slachtvee noteerden de prijzen voor slachtkoeien stabiel in april. Daarbij dient wel opgemerkt te worden dat de noteringen in februari en maart al flink waren gestegen. Worstkoeien van zowel eerste als tweede kwaliteit wisten op de veemarkt van Leeuwarden in week 15 een plusje van €0,05 op te tekenen. Eerste kwaliteit koeien noteerden daarmee €2,58 en tweede kwaliteit koeien €2,38.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden