Shutterstock

Nieuws MELK

China stuwt prognoseprijs Fonterra naar record

26 Mei 2021 - Stef Wissink

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra heeft de prognose voor de melkprijs voor het nieuwe melkseizoen 2021/2022, die begint op 1 juni, flink naar boven bijgesteld. Het optimisme is ingegeven door wereldwijd economisch herstel en een omvangrijke Chinese vraag. De nieuwe prognoseprijs is de hoogste prijs ooit bij aanvang van het seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwachte basismelkprijs van Fonterra bij opening van het nieuwe seizoen ligt nu tussen de NZ $7,25 tot $8,75 per kilo milk solids (Nieuw-Zeelandse dollar per 11,5 liter). Omgerekend bij de huidige wisselkoersen komt dat ter indicatie neer op een prognoseprijs van tussen de €35,57 en €42,92 per 100 kilo melk.

De wereldwijde vraag naar zuivel groeit, zo motiveert Fonterra, waarbij China de kar trekt. De coronauitbraak heeft er zelfs tot extra vraag naar zuivel geleid, geeft Miles Hurell, de CEO van Fonterra, in een verklaring aan. Chinese consumenten drinken volgens hem bij het streven naar een gezondere leefstijl vaker melk. Tegenover de sterke vraag staat wereldwijd slechts een beperkte groei van de melkproductie.

Prognose goed, risico's aanwezig
Hoewel het perspectief op dit moment goed is, noemt Hurell een aantal factoren die de melkprijs negatief kunnen beïnvloeden. Allereerst is er de coronapandemie die nog niet voorbij is. Nationale overheden gaan hun steunpakketten daarbij langzaamaan afbouwen, wat de economie in diverse afzetgebieden kan raken, en daarmee kan resulteren in een lagere vraag. Ook kunnen volatiele wisselkoersen handelsstromen beïnvloeden. Een hoge melkprijs kan op iets langere termijn het aanbod van melk doen toenemen, wat de huidige verhouding tussen vraag en aanbod kan verstoren.

Solide financiële resultaten over eerst 9 maanden boekjaar
Naast de nieuwe prijsprognose voor komend seizoen deed Fonterra de boeken open over de eerste 9 maanden van het gebroken boekjaar 2020/2021, de periode van augustus 2020 tot en met april 2021. Fonterra wist haar nettowinst flink op te schroeven. Het netto resultaat over de eerste 9 maanden van het gebroken boekjaar 2020/2021 (exclusief incidentele posten) steeg met maar liefst 61% tot NZ $587 miljoen, dat is omgerekend €350,62 miljoen .

Grootste stimulans voor de financiële resultaten was de afzet op de Chinese markt. Bovendien wist het bedrijf melk beter in producten met extra toegevoegde waarde om te zetten. Als gevolg hiervan stegen de marges in China van 21,5% tot 28,6%. Voor de komende periode verwacht het bedrijf echter meer druk op de marges.

Topman Hurell geeft aan dat reeds in het recent afgesloten derde kwartaal (februari tot en met april) de marges al dunner werden. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de stijgende melkprijzen. De hogere inkoopprijzen kunnen niet overal direct worden doorberekend aan de afnemers van het bedrijf. Bovendien is traditioneel de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland op zijn dieptepunt. De vaste lasten van het bedrijf lopen wel door, waardoor de marges in deze periode altijd lager zijn. Het bedrijf verwacht echter dat de druk op de marges ook in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar aanhoudt.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden