Shutterstock

Inside Melk

Ierse melkaanvoer april nadert seizoenspiek

1 Juni 2021 - Stef Wissink

De Ierse melkaanvoer klom in april verder omhoog en nadert daarmee de jaarlijkse piek. Traditioneel bereikt de Ierse melkproductie haar hoogtepunt in mei.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ierse melkveebedrijven hebben vorige maand 1.073.330 ton melk aangevoerd bij de fabrieken. De productie is daarmee wel onder het niveau van vorig jaar gedoken. Nadat de melkproductie in de eerste 3 maanden van het jaar hoger uitviel dan in 2020, is er in april dus sprake van een trendbreuk. 

Vergeleken met het 5-jarig gemiddelde ligt de melkproductie in Ierland nog altijd op een hoog niveau. In 2020 lag de april productie op een niveau van 1105.57 miljoen ton. Dat was bijna 3% meer dan dit jaar.

Relatief koel weer
Meest voor de hand liggende oorzaak van de licht gedaalde melkproductie ten opzichte van vorig jaar is waarschijnlijk het relatief koele weer in april. Waar de eerste 3 maanden van het jaar grotendeels vrij zacht waren, lag de temperatuur in april het grootste deel van de maand enkele graden onder het gemiddelde. 

Melkprijzen grotendeels stabiel
Volgens het Ierse verbond van melkleveranciers lagen de uitbetaalde melkprijzen bij de meeste verwerkers op hetzelfde niveau als in maart. Enkele melkverwerkers hebben de uitbetaalprijzen iets verhoogd. De melkprijzen lagen daarbij, afhankelijk van de verwerker, tussen de €32,85 en en €33,74 per 100 kilo, bij 3,3% eiwit en 3,6% vet.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden