Agrifoto

Inside Voer

Vraag kuilgras neemt wat af, stro blijft gezocht

1 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Veehouders zijn druk met gras op het moment. De handel in kuilgras en snijmaïs is daardoor wat rustiger in vergelijking met de afgelopen weken. Wel blijft relatief veel vraag naar stro en bijproducten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar kuilgras begint wat te temperen, melden insidere in de fouragehandel. Veehouders die krap in de voorraad zaten, hebben de afgelopen weken kuilgras bijgekocht en zijn voorlopig voorzien. De eerste snede gras is over het algemeen zwaar en veel boeren verwachten - zoals het er nu voorstaat - meer gras te winnen dan in de afgelopen jaren. Deze week is er daardoor minder vraag naar kuilgras.

Prijs onder druk
De prijs van kuilgras staat wat onder druk, maar doordat de kwaliteit verschilt en er in deze periode niet veel handel is, valt de prijs lastiger te duiden. De gemiddelde DCA Indicatieprijs is deze week €5 lager dan vorige week en komt uit op €65 per ton.

De handel in snijmaïs is over het algemeen rustig op het moment. Kopers zijn afwachtend door de relatief hoge prijzen. Daar komt bij dat veehouders op het moment druk zijn met andere werkzaamheden -vooral de grasoogst- en niet zitten te wachten op het extra werk dat het laden of lossen van een maïskuil met zich meebrengt. De DCA Indicatieprijs van snijmaïs blijft gelijk aan vorige week met €70 per ton.

Weinig stro voorhanden
Stro is moeilijk te krijgen. Er is nog wel stro in Europa, maar het moet van ver worden gehaald: voornamelijk uit Spanje en Denemarken. Dat er minder stro is rond deze tijd van het jaar is op zich normaal, maar het aanbod is nu wel heel erg schraal. En dat terwijl tarwestro van de nieuwe oogst pas over circa 6 tot 8 weken beschikbaar komt. Wintergerststro is eerder beschikbaar, maar niet iedereen kan hiermee uit de voeten. De prijs is met €5 gestegen naar €155 per ton voor tarwestro. Gerstestro is bij de meeste handelaren iets goedkoper. Daarvan staat de DCA Indicatieprijs op €150 per ton.

Niet alleen stro is weinig beschikbaar. Ook de voorraad weidehooi begint op te raken. Verschillende handelaren geven aan nog wel wat te kunnen leveren aan de vaste klanten, maar verder houdt het op. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi is €10 gestegen in vergelijking met vorige week en komt uit op €210 per ton. Graszaadhooi wordt niet veel verkocht. Ook dit is bij de meeste handelaren grotendeels op en de meeste veehouders wachten tot de nieuwe oogst op de markt komt. Voor de handel in graszaadhooi die is gedaan, worden prijzen genoemd van rond de €150 per ton.

De vraag naar bij- en restproducten blijft goed. Voeraardappelen komen maar in beperkte mate op de markt, terwijl en wel een redelijk goede vraag naar is. De DCA Indicatieprijs blijft desondanks gelijk aan vorige week met €42,50 per ton. Op de bierbostelmarkt is ook weinig verandering. Vraag en aanbod lijken redelijk goed in evenwicht. De prijs van bierbostel blijft gelijk aan vorige week op €2,65 per procent droge stof.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox