Shutterstock

Inside Melk

Zuivelmarkt in vakantiedip, noteringen dalen

3 Juni 2021 - Eric de Lijster

De Noordwest-Europese zuivelmarkt verkeert deze week in een heuse vakantiedip. Dankzij een hogere melkaanvoer dan gedacht, een lagere vraag dan verwacht en feestdagen in Polen, Duitsland en Italië kijken de DCA zuivelnoteringen deze week vooral naar beneden. Wordt hiermee de trend voor de komende weken gezet?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zonovergoten weer begin van deze week met hogere temperaturen heeft ook de zuivelmarkt in Noordwest-Europa een beetje in slaap gesukkeld. Dat had onder meer te maken met feestdagen in Duitsland, Polen en Italië. In Polen en Duitsland was het vandaag (donderdag 3 juni) Sacramentsdag, een officiële vrije dag. Italië vierde een dag eerder op woensdag 2 juni de Dag van de Republiek. Door deze feestdagen was de actie op de zuivelmarkt halverwege de week grotendeels gedaan en was er van enige spanning weinig sprake. Eerder ontspanning.

Hoewel de traditionele piek in de melkaanvoer inmiddels is geweest, daalt de melkproductie net zo snel dan de handel gewend is. Melkveehouders houden de productie na het relatief koele voorjaar nog wat langer op peil, waarschijnlijk ook aangemoedigd door de relatief hogere melkprijzen. Daardoor is de aanvoer nu wat hoger dan waar de markt op heeft gerekend, al kan de capaciteit van de melkfabrieken het aanbod goed aan. In een wat rommelige en lauwe handelsweek als deze, onder meer dankzij de feestdagen, resulteert dit in overwegend dalende DCA-noteringen.

Noodzaak tot bijkopen laag
De DCA-notering voor Nederlandse spotmelk blijft stabiel op €37,50 per 100 kilo bij 4,4% vet geleverd. De markt voor spotmelk van Nederlandse origine is bijzonder dun, doordat het melkaanbod goed door de fabrieken worden geabsorbeerd. De noodzaak tot bijkopen is daardoor laag, met een stabiele notering tot gevolg. In Duitsland is het aanbod aan melk groter, wat zich door de huidige beperkter marktvraag direct vertaald in lagere noteringen. Noord-Duitsland doet gemiddeld €34,50 per 100 kilo bij 4% vet geleverd, Zuid-Duitsland noteert €36 per 100 kilo. In beide gevallen is dat €1 minder dan vorige week.
{{dataviewSnapshot(6_1622747442)}}

Dat de handel met de feestdagen in belangrijke zuivellanden halverwege deze week wat achterover ging leunen, werd in diverse segmenten duidelijk. Zo blijkt in bijvoorbeeld het vetsegment dat boter voorlopig met €4.100 af fabriek, de DCA-notering van vorige week, voorlopig wel even de top te hebben bereikt. De vraag is tam. De voorraden zijn niet overdadig, maar om de handel wat te bevorderen zijn de aanbieders in prijs gedaald. Over heel deze week gezien, doet de DCA-notering voor boter €4.065 per ton, €35 lager dan vorige week. 

Aanbod room groter dan verwacht
Room heeft last van de hoger dan verwachte melkaanvoer in deze periode. Doordat de boterverkopen niet soepel verlopen, is room vooral afhankelijk van vraag uit de versmarkt. Die loopt goed door, maar onvoldoende om het aanbod goed te absorberen. Doordat het aanbod aan room daardoor groter is dan verwacht, daalt DCA Room met €70 naar €4.890 euro per ton af fabriek.

Kaas komt met hetzelfde probleem tegen. Ook in de foliekaas weet de vraag het aanbod niet te overstijgen, door de weinig prikkelende week. DCA Foliekaas Edam en Gouda worden deze week daardoor afgewaardeerd met respectievelijk €40 en €35 naar €2.980 en €3.015 per ton af fabriek. De markt van melkpoeder is overwegend stabiel met kleine stappen omhoog of omlaag in prijs. Ook hier is de vraag niet extreem groot, naar DCA Volle melkpoeder klom met €15 naar €3.215 per ton af fabriek. De omgekeerde weg neemt echter de DCA-notering voor magere melkpoeder: die daalt met €10 to €2.595 per ton af fabriek.

Fundament is sterk
De slappe markt van deze week vormt echter geen signaal voor het verloop van de zuivelmarkt de komende zomermaanden, is de meest gehoorde verwachting van de handel. Het fundament op de zuivelmarkt is sterk. Maar door de onzekerheid omtrent het versoepelen van de coronamaatregelen in de diverse afzetmarkten, wordt nog steeds veel handel op de korte termijn gedaan.

Als meer wordt duidelijk hoe de lockdowns worden opgeheven en de afzet naar de horeca weer wordt ingevuld, kan de zuivelmarkt een impuls krijgen. Dit kan ruimte bieden voor meer lange termijnovereenkomsten, dus ook een hogere stabiliteit in plaats. Daarbij wordt voor de komende weken toch echt een daling van de melkaanvoer verwacht. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden