Agrifoto

Inside Voer

Stro raakt op en eerste hooi komt op de markt

8 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De ruwvoerhandel loopt wat moeizamer dan de afgelopen weken. Verkopers horen verhalen over krappe voorraden van vooral van hooi en stro en willen daarom niet zakken in prijs. Kopers vinden het voer juist aan de dure kant en stellen aankopen uit of kopen maar relatief kleine hoeveelheden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste snede gras zit vrijwel overal in de kuil en veehouders die rond Hemelvaartsdag hebben gekuild, beginnen zo langzamerhand aan de tweede snede. De opbrengsten van het gras zijn tot nu toe over het algemeen goed. Van een tekort aan kuilgras lijkt dit seizoen op de meeste bedrijven geen sprake.

Weinig vraag
Door de goede grasopbrengsten is er weinig vraag naar kuilgras. De prijs van kuilgras staat onder druk, daar zijn de handelaren het over eens. De DCA Indicatieprijs is deze week verder gezakt naar €60 per ton, maar met de kanttekening dat er maar heel weinig handel is op het moment.

Eerste nieuwe hooi op de markt
Weidehooi van de nieuwe oogst komt mondjesmaat beschikbaar. Vorige week is er her en der wat hooi gewonnen. De plaatselijk felle buien eind vorige week en afgelopen weekend hebben daarbij roet in het eten gegooid. Voorraden hooi van vorig jaar zijn bij de meeste handelaren zo goed als op. Door het beperkte aanbod blijft weidehooi flink aan de prijs met €210 per ton. In graszaadhooi is nauwelijks nog handel. Ook hier zijn de voorraden grotendeels op. De DCA Indicatieprijs blijft op €150 per ton staan, maar ook hier met de opmerking dat er weinig handel is.

Bijproducten houden stand
De vraag naar bijproducten blijft redelijk goed. Eiwithoudend krachtvoer is duur en veehouders zoeken in bijproducten een alternatief om de voerkosten in de hand te houden. Naar bierbostel blijft behoorlijk vraag. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft dan ook gelijk aan vorige week op €2,65 per procent droge stof.

Voeraardappelen zijn, net als de afgelopen weken, niet makkelijk te krijgen. Handelaren doen wel wat, maar vaak blijft het beperkt tot één of enkele vrachten. De DCA Indicatieprijs blijft op €42,50 per ton staan.

Snijmaïs blijft aan de prijs
Snijmaïs wordt niet veel verhandeld op het moment. Er is wel wat vraag, maar maïskuilen met goede gehaltes worden niet veel aangeboden en blijven daardoor flink aan de prijs. Dat maakt afnemers weer afwachtend. De DCA Indicatieprijs blijft op €70 per ton staan.

In stro is weinig handel, vooral omdat er maar beperkt aanbod is. Door de late eerste snede gras in veel regio's is er volgens enkele insiders ook wat minder vraag naar structuurproducten in het rantsoen. Toch is de vraag zeker niet weggevallen. Stro blijft redelijk gevraagd, niet alleen vanuit de landbouw maar ook door de maneges. De DCA Indicatieprijs voor tarwestro blijft gelijk aan vorige week met €155 per ton. Gerststro is €5 duurder geworden. Dat brengt  de DCA Indicatieprijs op €155 per ton, gelijk aan tarwestro.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden